Квалитетом до профита

Једна од највећих компанија за производњу пива, дански Карлсберг Бреверис, произвела је прошле године више од 100 милиона хектолитара пива за глобално тржиште

Нилс С. Андерсен

Нилс С. Андерсен

“Желимо да растемо путем аквизиција на светским тржиштима, кроз инвестиције у наше компаније, кроз развој запослених, кроз подршку Карлсбергу и другим јаким брендовима, а посебно кроз квалитетне производе и врхунске услуге које пружамо нашим потрошачима. Укратко, наш циљ је ништа мање него да изградимо најбољу компанију за производњу пива на свету.”

Да ове речи Нилса С. Андерсена, председника и генералног директора Карлсберг Бреверис (Carlsberg Breweries A/S), имају разложну подлогу, група новинара из Београда могла је да се увери приликом недавне посете (крајем маја) овој компанији у њеном седишту у Копенхагену и у разговору са господином Андерсеном. Како нам је рекао, Карлсберг у последњих неколико година бележи већи раст него икад досад у својој историји. Примера ради, 1999. године компанија је произвела 37 милиона хектолитара пива, а 2006. више од 100 милиона хектолитара што јој је донело пето место на глобалном тржишту по производњи и продаји пива.

До оваквих резултата дошло се, према Андерсеновим речима, значајном реорганизацијом и радом у више смерова, односно куповином пивара, технологија и истовременим освајањем такозваних корисника тржишта. Тако је дошло до продора на источноевропско тржиште а 2003. године освојено је и азијско тржиште, на пример, Вијетнам, Лаос, Камбоџа…

“Сем што инвестирамо у куповину, у технологију, инвестирамо и у организацију”, каже Андерсен. “Сви раде заједно и тако повезујемо и земље и пиваре. Добар пример за то је организација на Балкану, где постоји регионални центар у Београду: само у првом кварталу ове године продаја је већа за 40 одсто.”

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: