Штедња за “златне године“

Просечан уплаћени пензијски допринос у Rai eisen Future за сада 5.400 динара

Снежана Ристановић

Снежана Ристановић

За само пола године, колико делује у Србији, друштво за управљање добровољним пензијским фондом Rai eisen Future окупило је импозантан број чланова који су у овом виду осигурања препознали добар пут до спокојнијег и лагоднијег “трећег доба“. Док је у развијенијим земљама незамисливо да запослени и послодавци, уз доприносе у државне фондове, не уплаћују и у добровољне пензијске фондове, код нас се оваква пракса тек полако прихвата, али охрабрује што сваким даном стиче све више поборника. Тако је и овај фонд, са седиштем у Београду, равноправно, раме уз раме, стао уз остале чланице групације која је 2006. године остварила профит од 1,6 милијарди евра.

Добар старт

Оснивач друштва и стопроцентни акционар је Raiffeisen банка а.д. која је чланица Raiffeisen групације. Подсетимо да ова групација управља са 260 инвестиционих и пензијских фондова у региону.
За фонд који је будућим српским пензионерима и члановима њихових породица отворио врата крајем новембра 2006. важно је, према речима Снежане Ристановић, директорке друштва, што има апсолутну подршку Rai eisen банке у свим сегментима пословања, као и групације, поготову када је реч о истраживању и праћењу нашег и финансијских тржишта у региону. Од почетка ове године, када је фонд практично почео да ради, интересовање клијената је сваким даном све веће, јер је за многе прихватљива чињеница да је минимални износ за уплату пензијског доприноса у фонд 10 одсто минималне бруто зараде у Републици Србији (тренутно 1.300 динара), док је просечан допринос за сада 5.400 динара.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: