Папири зауставили „Муњу“

Драган Ивковић, власник хидроцентрале, изгубио годину дана на прикупљање сагласности за рад мини хидроелектране и за испоруку електричне енергије

Драган Ивковић

Драган Ивковић

Некадашњи гастарбајтер у Немачкој Драган Ивковић, штедећи тешко зарађене девизе као металац, успео је, како је Економетар већ писао, да у родној Житорађи недалеко од Владичиног Хана заврши изградњу прве приватне мини хидроцентрале на југу Србије, назвавши је симболично „Муња“.

Пробна производња струје, после петогодишње изградње, почела је прошле јесени уз приличне тешкоће због изузетно сушне зиме и мањег дотока воде са Власинске висоравни и реке Врле. Због тога, на препоруку стручњака али и због боље искоришћености капацитета, уследиће спуштање турбине за још три метра. Иначе, прва приватна мини хидроелектрана званично још није пуштена у рад јер власник, шездесетогодишњи Драган Ивковић, од надлежних још није испословао употребну дозволу. Тако, уместо да већ годину дана производи и испоручује струју, заљубљеник у хидроцентрале све време прикупља разноразне сагласности, дозволе и друге папире.

– Они који се као ја одлуче за овакав пројекат, морају да знају да је пут до добијања дозволе и потписивања уговора са ЕПС-ом дуг и компликован. Најпре је требало да добијем папире из Хидрометеоролошког завода, Телекома и комуналног предузећа Водовод из Владичиног Хана. Сада чекам да у предузећу Србија воде у Владичином Хану процене колику би закупнину земљишта требало да плаћам дуж канала који пролази кроз приватно земљиште, за шта сам доставио катастарску документацију. Све то тражи време, добре живце и новац, каже Ивковић и додаје да су његове колеге „хидроцентралисти“ (власници приватних хидроцентрала) у Словенији, Босни и Херцеговини и Немачкој изненађени оваквом папирологијом. Свуда у свету се то завршава веома брзо, јер је у питању добар бизнис.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: