Без субвенција за друштвена предузећа

Потребно је донети добар и уравнотежен буџет, можда са минималним дефицитом, уз прекомпоновање прихода али и расхода, у које би се укључио НИП као део јавних инвестиција

Милојко Арсић

Милојко Арсић

– Србији је потребан уравнотежени буџет, можда са минималним дефицитом, који би се рачунао по међународним стандардима. Ту се не можемо упоређивати са чланицама Европске монетарне уније које могу да имају буџетски дефицит до највише три посто БДП-а. Наша земља је у специфичном положају зато што њени остали сектори, пре свега привреда и становништво, имају знатно већу потрошњу и инвестиције него што су им приходи. У таквој ситуацији, равнотежом у својој каси, држава ствара простор за привреду. Могао би се толерисати и неки мали „минус“, али је најважније извршити прекомпозицију и на страни прихода и на страни расхода, истиче за Економетар др Милојко Арсић, директор Центра за макроекономска истраживања Цес Мекона.

У вези с тим, наш саговорник објашњава да то подразумева да се из прихода искључе средства од продаје лиценце за мобилну телефонију, док би у расходе требало укључити цео НИП, као део јавних инвестиција. Поред осталог и због тога што је неопходно извршити селекцију пројеката, тако што би у плану остале најкрупније инвестиције, од стратешког значаја.

Пожељно је, истовремено, учинити напор да се смање и неки текући расходи у буџету. Има довољно времена да се направи добар буџет пошто до краја јуна траје привремено финансирање. Не креће се од нуле, може се искористити и део онога што је претходна влада предложила.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: