„БАСКЕТ“: Од кухињског шпорета до фабрике пецива

Фирма је 2002. године проширила делатност и почела да се бави производњом здраве хране, односно финих пекарских производа. Србиславу Лазић су животне околности практично приморале да своје кулинарско знање претвори у предузетнички подухват. Данас „Баскет“ запошљава 15 жена и производи 500 килограма пецива дневно

basketПочеци наше фирме везани су за угоститељство, јер је мој отац још 1972. године отворио кафану у Голубинцима, а од 1982. држимо кафе-посластичарницу која постоји и данас. Када смо били млади, ово је било популарно место на коме су се често окупљали кошаркаши, па је тако и породично предузеће добило назив „Баскет“.

Овако је на питање о вези између финих пекарских производа и трофејног српског/југословенског спорта одговорила Србислава Лазић, оснивач и власник породичног предузећа „Баскет“ у Голубинцима, насељу у општини Стара Пазова. Екипа Економетра имала је прилику да крајем септембра посети ову породичну фирму дуге традиције о којој и конкуренти говоре у суперлативима.

„Баскет“ је 2002. године проширио своју делатност и почео да се бави и производњом здраве хране, односно финих пекарских производа. Реч је о такозваним „грицкалицама“ („snack“ производи) од интегралног брашна, без адитива и конзерванса, које су богате биљним влакнима и имају високе нутритивне вредности.

– До 2000. године могло је некако да се живи од кафе-посластичарнице, али је онда дошло тешко време. Стицајем околности, тада сам се и развела и остала сама са две ћерке, тако да сам морала да се сналазим и да нађем неко решење и додатни извор прихода. Пошто смо сестра и ја рано остале без оба родитеља нисам могла да рачунам на неку помоћ са стране. Као домаћица која се посветила породици, нисам имала радног искуства, али сам знала да месим и кувам и одлучила сам да покушам да продам своје кулинарске производе – каже Србислава Лазић у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: