ЕКОЛОГИЈА ЈАЧА ОД ХЕМИЈЕ: Да шљива мирише на шљиву

Војни пилот у пензији Јосип Малнар и машински инжењер Владица Црноглавац развијају органску производњу у нишком округу

sljivaНишлија Јосип Малнар, рођени Славонац, војни пилот у пензији, службовао је и летео у многим местима бивше Југославије. Припада другој генерацији савезних пилота која је обуку завршила на млазним авионима. Летачку каријеру завршио је на моћним „МИГ-овима“.

Поред авиона, његова друга велика љубав је пољопривреда којој се посветио од дечачких дана. Љубав према тој области усадио му је отац који се бавио воћарством и сточарством. Јосип се присећа, у разговору за Економетар, да је његов отац чинио чуда у калемљењу воћа. Засадио је први виноград на жици у Славонији у који је могао да уђе трактор. Људи су долазили да га виде. Његов отац је узгајао и коње, па је Јосип заволео и сточарство и једно време бавио се узгојем свиња расе „дурок“ у Азбресници код Ниша. Ипак, превагнуло је његово интересовање за екологију и биље, обилазио је пољопривредна добра на Западу, проучавао литературу, експериментисао у природи, покушавао да окрене оно што му је, како каже, изгледало наопако, трагао за новим начином у исхрани биљака.

Тако је постао власник сертификата за производњу еколошког ђубрива у течном облику и гранулама који прате лабораторија Института за земљиште у Београду и Завод за заштиту биља Агрономског факултета у Загребу. У Сврљигу и Доњем Душнику код Гаџиног Хана покренуо је погоне за производњу еколошког ђубрива, а трећи треба да крене до Нове године на острву Лошињ.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: