ГАЗДИНСТВО ЕМИЛА КЕЊЕРЕША: Панонски сир алпских коза

Омање газдинство младог Емила Кењереша по много чему је јединствено: има органски засад ораха и бадема, а у стајама 60 коза од чијег млека прави полутврди сир који носи директно до трпезе купаца

kozeСваке суботе пре подне Емил Кењереш зазвони на врата десетине Суботичана којима доноси козји сир. Поштоваоци доброг, природног производа тако имају прилике да виде ко је направио храну коју стављају на сто, да од њега чују понешто о томе како је сир настао и договоре се када ће им поново донети сир. Ова куповина са прага уклапа се и у тренд у савременом свету где све више љубитеља добре хране желе да познају произвођача и да су сигурни у квалитет уместо да је купују у безличној амбалажи супермаркета.

С друге стране, задовољан је и Емил. За кратко време испоручи сиреве који су дозрели те седмице, без неизвесности ишчекивања купаца на пијаци и трошкова пијачарине. Сиреви које доноси до купаца настају на његовом газдинству на укупно 15 хектара ораница и ливада уз речицу Киреш, у насељу Мале Пјаце између Суботице и Хоргоша, и по много чему је занимљиво. Кењереш на 4,5 хектара има засаде бадема, ораха и шљиве џанарике за које има сертификат о органском пореклу. Осим тога, у торовима има и 60 коза које дају млеко и исто толико јарића. Од млека прави полутврди козји сир, за који има дозволу за производњу.

Ни једног посла нема без солидних темеља а газдинство Кењереш настало је следећи претходне породичне послове. Отац је прво имао мешаону сточне хране, коју је држао заједно са Емилом и његовим братом. Међутим, брат се вратио фармацији, а отац отишао у пензију, и од 2003. године Емил је почео да уобличава своје газдинство. Постепено се ослобађао засада јабука, јер је њихов добар род у великој мери зависио од обилне примене хемијске заштите. Уместо њих посадио је бадеме, орахе и шљиве џанарике. Бадеме и орахе сада, након добијања сертификата о органској производњи, продаје продавницама здраве хране у Новом Саду и Београду.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: