BUDUĆNOST ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Bred Pit vozi „teslu“

Kompanija koja je uzela ime slavnog naučnika i proizvela prvi električni auto sposoban da izađe na autoput, izašla je i na berzu – ali još nije otklonila sve rizike kratkog spoja

Limuzina je sasvim futuristička: modernih linija i fantastičnih performansi. Od nula do sto kilometara – glavna mera efikasnosti motora i prenosa – stiže za četiri sekunde, uz škripu guma, ali bez „urlanja“ motora. Sve što se čuje jeste samo diskretno zujanje.

Među nešto preko hiljadu onih koji su za nju odbrojali 109.000 dolara (plus troškovi registracije i osiguranja), su i Bred Pit, Džordž Kluni i Arnold Švarceneger, koje svakako ne treba predstavljati, premda će poslednji u svojoj najnovijoj ulozi – guvernera Kalifornije – provesti još samo nekoliko meseci. Da li će se vratiti starom poslu, obračunima sa negativcima na filmskom platnu, ostaje da se vidi.

Pomenuta limuzina ima zvanično ime „roudster“, ali je poznatija kao „tesla“, zasad jedini proizvod kompanije „Tesla motors“, čije je sedište u Silicijumskoj dolini, takođe u Kaliforniji, južno od San Franciska, rodnom mestu glavnih izuma koji su u drugoj polovini prošlog i prvoj ovoga promenili civilizaciju, od kompjuterskog čipa, do Gugla. Tamo je s razlogom, jer je proizvod revolucionaran koliko i skup: reč je o prvom komercijalnom automobilu na električni pogon, koji može da izađe na autoput i da tamo ostavi iza sebe podjednako luksuzne takmace poput „ferarija“ i „poršea“.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: