SERGEJ ČIČUK, OTPRAVNIK POSLOVA AMBASADE BELORUSIJE U SRBIJI: Srbi grade Minsk Siti

Srpska firma Astra potpisala je ugovor o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa u Minsku na površini od 76.000 kvadrata u vrednosti od oko 100 miliona dolara. Astra takođe planira učešće u realizaciji još jednog velikog projekta vrednog sedam milijardi dolara. Srbi investitori – pragmatični i korektni

Sergej Čičuk

Pre ekonomske krize bilo je najava da će najveće srpske kompanije, poput Delta Holdinga, Ceptera i BK grupe, graditi stambeno-poslovni objekat u centru Minska, u Belorusiji. Od tada je prošlo više od godinu dana. Ali, i dalje postoji realna mogućnost da u glavnom gradu Belorusije nikne novi „Delta City“ i naselje „Istočni svetionik Minska“ u kome će živeti 27.000 ljudi. U razgovoru za Magazin Biznis Sergej Čičuk, otpravnik poslova u ambasadi Belorusije, podseća da je u toku Nacionalne izložbe Srbije u Belorusiji, koja je održana prošle godine, srpska firma Astra potpisala ugovor o izgradnji objekata u Minsku, na površini od 76.000 kvadrata u vrednosti od oko 100 miliona dolara.

– Astra takođe planira učešće u realizaciji još jednog velikog projekta – „Minsk Siti” u vrednosti od oko sedam milijardi dolara. Predstavnik Astre je rekao da ima u planu da na ovim projektima zaposli nekoliko hiljada srpskih inženjera i radnika. Znam da su za izgradnju i investicije u Belorusiji zainteresovane kompanije Delta Holding, PSP Farman, MK Group, Cepter…

Cepter je u Minsku već otvorio svoju banku. A to govori o ozbiljnosti namera. Prošla godina je, nesumnjivo, bila teška za čitavu svetsku ekonomiju i zato se i ekonomska i investiciona aktivnost kompanija smanjila. Ipak, koliko sam obavešten, navedene srpske kompanije su i dalje zainteresovane za investiranje u Belorusiju – kaže Sergej Čičuk.

• Kakvi su Srbi investitori?

– Srpski investitori su, kao i svi ostali ulagači, pragmatični i poslovni. To je i razumljivo. Oni preuzimaju na sebe veći rizik i obaveze, nego kad bi, jednostavno, deponovali novac u banku. Ali, to su ljudi koji kao niko drugi unapređuju ekonomiju i zato zaslužuju svako poštovanje. Nesumnjivo je da investitori traže mesto za najisplativija i najsigurnija ulaganja.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: