TV SLIKE I PRILIKE: Kome cvrkuće kanarinac

Hoće li ovog leta pevati građevinari, teško je prognozirati, budući da je njihova sadašnja pozicija opisana metaforično kao „cigla bez maltera“. Poljoprivrednici jauču zbog cene žita, voćari su večno nezadovoljni, a sada, posle sezone kiša i poplava, prete smanjenim rodom i visokim cenama. To dođe kao obavezan začin svakog TV Dnevnika

Piše: Branislava Džunov

Iz narodske opomene: čist račun, duga ljubav – izvučen je naslov emisije „Čist račun“ na TV Avala. Voditelj Mirko Pavlović i novinarka Emina Kovačević svakodnevno polažu račune gledaocima o ekonomskim začkoljicama srpske političke i društvene scene, uz poneki prilog iz sveta, tek da se vidi gde smo mi a gde su oni i imamo li dodirnih tačaka. Simpatična emisija u kojoj se komplikovane situacije izlažu jednostavno i razumljivo. Bez udvaračkih namera, ni prema onima koji kreiraju ekonomsku stvarnost, a ni prema onima koji treba da progutaju zagorelo jelo sa srpskog TV jelovnika.

Najveći prijatelji

U duhu fudbalske terminologije koja  nam je proteklih dana bila bliska, neminovno je rezimiranje prvog poluvremena srpske Vlade na čelu sa Mirkom Cvetkovićem. Čini se, više je bilo primedbi nego pohvala, čak je i premijer ravnodušno-kritički, kako on već izlaže svoje mišljenje, rekao da je moglo i bolje. Može tako da kaže jer zna da to ništa ne menja na suštini. Đački ponosna Vlada ne bi odbila četvorku kao ocenu, dok su ekonomski kritičari, u najboljem slučaju stali pri oceni od dva plus. Miša Brkić, komentator „Politike“, pokušao je da nađe olakšavajuće okolnosti u činjenici da je mnogobrojnu ministarsku bulumentu, već posle dva meseca od ustoličenja, zaskočila ekonomska kriza, sarkastično opisujući delatnost uvaženih ministara kao sindrom pijanog u tunelu. Malo levo, malo desno, valjda će se stići do izlaza. Jasno je koliko je sati kad se stiglo do takvih opaski.

Vlada je sebi pripisala više političke poene, ukidanje viznog režima i priklanjanje evropskim tendencijama. Nije mogla da se pohvali sa 200 hiljada onih koji su izgubili posao, ali bar nisu ostali nepomenuti.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: