DANICA POPOVIĆ, PROFESORKA EKONOMSKOG FAKULTETA I ČLANICA CLDS: Ovde tranzicija nije ni sprovedena

Mi imamo nedovršen privredni ambijent, imamo javna preduzeća kojima upravljaju partijski aparatčici a značajan deo privatne privrede je u rukama tajkuna… To ne daje osnovu da očekujemo da će Srbija u narednom periodu biti prijatno mesto za život i rad za one koji žele da se obogate na osnovu svog rada i sposobnosti

Danica Popović

Ekonomska kriza već prolazi i uspešne tranzicione privrede, poput Slovačke, Češke, Mađarske i drugih nastaviće sa dinamičnim rastom, a mi – nećemo, zato što ovde tranzicija nije ni sprovedena. Mi imamo nedovršen privredni ambijent, sa javnim preduzećima kojima upravljaju partijski aparatčici, gde je značajan deo privatne privrede (nekretnine i maloprodaja) u rukama tajkuna, što ne daje osnovu da očekujemo da će Srbija u narednom periodu biti prijatno mesto za život i rad za one koji žele da se obogate na osnovu svog rada i sposobnosti.

Ovako je Danica Popović, profesorka beogradskog Ekonomskog fakulteta i članica Centra za liberalno demokratske studije (CLDS) odgovorila na pitanje Magazina Biznis o tome kakva nam je ekonomska realnost sredinom 2010. godine i šta je ovo što sada imamo.

U intervjuu za Magazin Biznis profesorka Popović objašnjava kakvo smo društvo, ekonomiju i privredu dobili posle toliko očekivane prave tranzicije koja je počela posle promena 2000. godine i komentariše otvorene i teške probleme srpskog društva i ekonomije:

– Priča o srpskoj tranziciji ima dva dela: jedan je tranzicija, a drugi – ekonomska kriza, koja bi nas pogodila i da smo radili mnogo bolje nego što jesmo. Da ironija bude veća, mi smo u stvari mnogo bolje prošli od drugih upravo zato što u stvari i nismo sproveli tranziciju, zato što smo ostali prilično zatvorena privreda u kojoj izvoz učestvuje u domaćem proizvodu tek sa dvadeset odsto! Zamislite da smo se stvarno reformisali, te da izvozna privreda čini 60 odsto, kao u Bugarskoj ili da je dostigla čitavih 80 odsto, kao u Slovačkoj, koliko bismo tek onda problema imali! Šalu na stranu, njihovi problemi su ogromni. I sami smo bili svedoci situacije kad je srpski US Steel morao da ugasi visoke peći, nemajući jedno vreme kome u svetu da prodaje čelik… kaže Danica Popović.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: