Чаролија без које не можемо

Штраус Адриатик (Strauss Adriatic) је међу првим компанијама на овим просторима отворио своја врата за потрошаче и посетиоце. У жељи да се приближи својим купцима и да са њима подели чаролију припреме омиљеног црног напитка, Штраус Адриатик је отворио и јединствени Визитор центар. Овај оригиналан и модеран комплекс у оквиру нове фабрике у Шимановцима обухвата

carolija-bez-koje-nemozemoМузеј кафе – „Траг у кафи“, салу за пројекције, пасарелу од магацина сирове кафе до магацина готових производа и специјални кафић. Посетиоце овог центра са радом фабрике упознају стручњаци и технолози Штраус Адриатика.

„Траг у кафи“ је Doncafé музеј замишљен као савремени изложбени простор у коме се организују различите креативне и занимљиве поставке, али са истом темом – кафа. У музеју посетиоци имају јединствену прилику да чују причу о интересантном историјату припремања и производње кафе. Поставку чине старински ручни и камени млинови, пржионице и апарати који су давно изашли из употребе. Међу експонатима су: Донкафе апарати и машине на којима је компанија започела свој рад, први производи и бројне освојене медаље и признања за квалитет Донкафе производа. Посета музеју укључује и пројекцију филма „Од плантаже до шољице“, у коме је представљен пут једног зрна кроз процес узгајања, брања, прераде и производње кафе. Посетиоци могу да виде и дрво кафе и плодове од којих се припрема омиљени напитак.
Након обиласка музеја и упознавања са старим методама обраде кафе, експерти Doncafé са посетиоцима обилазе фабрику и објашњавају све фазе у производњи кафе. Гости пролазе кроз магацин сирове кафе у који се за потребе Штраус Адриатика свежа сирова кафа свакодневно допрема из Бразила, Индије, Вијетнама, Колумбије, Гватемале и у који стаје скоро 1.000 тона кафе! У савременој пржионици налази се један од највећих пржионика у региону, капацитета чак пет тона на сат! Технолози објашњавају значај пржења, током кога се ослобађа више од 1.000 различитих ароматичних једињења! Млевење које следи је и те како интересантно и јединствено. Ради се на четири млина, са најефикаснијим системом пречишћавања и што је најважније – кафа је потпуно заштићена у процесу производње. Наиме, након млевења, директно са млина, кафа се гравитационо спушта у силосе, одакле се, такође слободним падом, доводи до машина за паковање. Ово је најкраћи пут од млина до кесице кафе, што обезбеђује очување свих арома које се пржењем формирају и чине кафу јединственим напитком!

Podelite ovaj tekst: