JORGOVANKA TABAKOVIĆ, GUVERNER NBS: Treba nam realan rebalans budžeta

Očekujem da se u narednom periodu javne finansije Srbije postave na održive osnove i na taj način obezbede uslovi za nastavak neophodnih strukturnih reformi. Uverena sam da je Vlada odlučna da sprovede neophodne reforme koje će omogućiti održivi ekonomski oporavak zemlje

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković

Očekujem da predstojeći rebalans budžeta bude realan, ali očekujem i da se u narednom periodu javne finansije Srbije postave na održive osnove i na taj način obezbede uslovi za nastavak neophodnih strukturnih reformi – odgovorila je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, na naše pitanje o očekivanjima od predstojećeg rebalansa republičkog budžeta. U ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis, gospođa Tabaković govori o tome kako u ovoj godini centralna banka ostvaruje svoje ciljeve na stabilnosti cena i kursa, o nenaplativim potraživanjima banaka i mogućem osnivanju fonda za preuzimanje tih potraživanja, najavljuje da će u ovoj godini strane direktne investicije ipak dostići jednu milijardu evra i da ćemo ugovoriti novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

• Kada očekujete da sklopimo aranžman sa MMF-om, da li ćemo za taj aranžman ispuniti uslove, pre svega zbog visokog fiskalnog deficita, da li i dalje ostajete pri stavu da nam treba samo aranžman iz predostrožnosti i zašto?

– Očekujemo da će se nova runda pregovora sa MMF-om održati na jesen, nakon što se usvoji rebalans budžeta i nekoliko ključnih sistemskih zakona koji treba da doprinesu ubrzanju strukturnih reformi i poboljšanju privrednog ambijenta. Poplave, čije se štete procenjuju na oko 1,5 milijardi evra, gotovo sigurno će se negativno odraziti na budžet i zahtevaće dodatne napore fiskalne politike u narednom periodu za obezbeđenje održivosti javnih finansija. Ipak, očekujem da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i da će to rezultirati sklapanjem aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, koji bi bio dodatna garancija investitorima da Srbija vodi odgovornu i održivu ekonomsku politiku.

Visok nivo deviznih rezervi ukazuje na to da Srbiji nije potreban stend-baj aranžman, već aranžman iz predostrožnosti. Takav aranžman ne predstavlja dodatno zaduživanje već bi doprineo jačanju održivog razvoja Srbije i pružio zaštitu od spoljnih šokova.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: