ĆOŠKARENJE: Trebaju nam fabrike, ne tržni centri

Izgleda da je dobro mislio i govorio Zoran Đinđić kada je početkom prošle decenije primetio da „država na Kosovu nastaje kao divlja gradnja i da će nam jednog trenutka reći skuplje je rušiti, a lakše je legalizovati”.

Piše: Zoran Luković

Piše: Zoran Luković

To izgleda postaje usud Srbije i praktično je nebitno ko i kako pregovara. Još je gore što i kada kao država ispunimo sve zahteve, može biti da ćemo biti daleko od EU danas, kao što smo bili 2000. godine. Tada je Đinđić verovao da će, uprkos svemu što nas sputava, pregovori početi 2004. i da će Srbija 2010. biti punopravna članica. Ali ne lezi vraže, mi smo i dalje na početku. Reći će neko da smo i sami krivi, da smo grešili? U redu, tako je, ali dokle će nas kao državu i narod pratiti stereotip „the bad guys“? Reklo bi se, ma kako to bilo lakonski, sve dok su interesi velikih u svetu takvi kakvi jesu.

Najnovija ocena uglednog, dobro obaveštenog i uticajnog Danijela Servera, američkog eksperta za Balkan, prošla je u Srbiji bez bilo kakvih reakcija i komentara. Niko se nije oglasio, ni stranke, ni dežurni analitičari, ni zvaničnici države, niko. Zaključak se naravno tiče trougla Srbija – Kosovo – EU, a Server jasno tvrdi: „Biće mnogo uslova u narednim mesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne sveobuhvatno rešenje na početku procesa. Moraćete da ispunite mnoge druge kriterijume za članstvo, uskladite zakone sa evropskim. Ne postoji jedna, već više ”ulaznica” za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje decenija“.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: