UVOD U BIZNIS: Poslu nikad kraja

Ako sada započnemo reindustrijalizaciju Srbije za taj posao biće nam potrebno 20 narednih godina – ocenio je prof. dr Dragan Đuričin, selektor ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma koji je održan 20. put po redu.

Piše: Radojka Nikolić

Piše: Radojka Nikolić

To bi značilo, ako se pažljivo izračuna, da se na Kopaoniku, na Biznis forumu koji će se 2033. godine održavati, neće naći mnogi od onih koji sada započinju istorijski korak na putu reindustrijalizacije Srbije. Prosto, to su zakoni prirode. Ali, ko zna, Kopaonik biznis forum uspešno se održava svake godine, uprkos neuspešnoj ekonomiji koja svih tih prošlih 20 godina pada sve niže i niže.

Neverovatno je kakve srećne okolnosti prate ovaj impresivni skup ekonomista i privrednika. Naprimer, kada je prvi put održan, u martu 1993. godine, sećam se, kao da je bilo juče, u ondašnjoj Jugoslaviji koju je sa “malo rata” napustila Slovenija, a u Hrvatskoj i Bosni je još besneo rat, dakle u Srbiji u ondašnjoj Jugoslaviji, zahuktavala se hiperinflacija. Na ulicama su bili “dileri” koji su menjali “devize… devize…”, država je uveliko uzimala devize “žiralno”, po “najpovoljnijem kursu”, a ekonomisti su razgovarali o spasu privrede i zaustavljanju hiperinflacije – na Kopaoniku. I, doista. Nije prošlo ni godinu dana, u januaru 1994. godine, hiperinflaciju je zaustavio jedan drugi ekonomista, koji nije bio tada na Kopaoniku i koji se zvao Dragoslav Avramović. Posle su mu i to autorstvo osporili, ali, već u martu 1994. godine, sa novim dinarom, održan je drugi skup na Kopaoniku koji se bavio oporavkom privrede – posle hiperinflacije, a u uslovima sankcija. I tako su se ređale teme: makroekonomske ravnoteže i neravnoteže, privatizacija, investicije… sve do 1999. godine. Taman su u martu te istorijske NATO godine ekonomisti i privrednici završili svoj dogovor oko najboljeg modela za rešavanje ekonomskih problema, i pošto su sišli sa Kopaonika, desetak dana kasnije počele su da padaju bombe. Čak i na Pančićev vrh. Uzgred, neki delovi tamo još imaju oznaku da teren nije očišćen… Ali, skup je i te 1999. uspešno održan. Ni bombardovanje ga nije omelo. Posle je došla još jedna istorijska godina – 2000. To je godina koja označava dolazak demokratije u Srbiju. No, kako je demokratija došla 5. oktobra, skup je bezbedno održan još ranije – u martu. To je značilo da se mirno, sa novim vlastima, novi skup mogao održati u martu 2001. godine. I onda su mogle opet da se ređaju teme: tranzicija, privatizacija, oporavak privrede, novi modeli razvoja, restrukturisanje, ekonomski rast… I tako sve do 2008. godine. A onda – globalna kriza! Koliko povoda za razmenu mišljenja, za suprotstavljanje stavova, iznošenje predloga, za usvajanje preporuka.

I, dok trepneš, prošlo je 20 godina. Mnogo šta je u privredi i ekonomiji propalo, industrijska proizvodnja je prepolovljena u odnosu na vreme kada je održan prvi skup na Kopaoniku, nezaposlenost je sa desetak odsto koliko je iznosila 1993. godine povećana na oko 26 odsto, bruto domaći proizvod je manji za jednu trećinu, od SRJ je ostala samo Srbija, ali Kopaonik biznis forum je sve to preživeo. Ne samo što je preživeo nego je postao još blistaviji, glamurozniji, poznatiji, poželjan i za predstavnike vlasti. Naravno, onih koji se zateknu na vlasti kada se Forum održava – u martu svake godine.

A pošto je na ovom najnovijem Kopaonik biznis forumu najavljena reindustrijalizacija Srbije koja bi, kako se procenjuje, trebalo da traje narednih 20 godina, izvesno je da će Forum i dalje trajati. Jer, sve to vreme treba kontrolisati i kanalisati proces reindustrijalizacije. Ako se krene u pogrešnom smeru – tu je Kopaonik biznis forum da to ispravi. Poslu nikad kraja…


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: