PRVIH POLA GODINE VLADE SRBIJE: Prelazna ocena, za početak

Nedelju dana pre početka Kopaonik biznis foruma, Magazin Biznis pitao je glavne organizatore ovog skupa kakvu ekonomsku politiku sprovodi Vlada Srbije i kako ocenjuju rezultate ostvarene u prošlih šest meseci mandata.

Aleksandar Vlahović

Aleksandar Vlahović

Na naša pitanja odgovarali su Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, prof. dr Dragan Đuričin, selektor “srpskog Davosa”, i Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije. Opšta ocena bi, u najkraćem, mogla da glasi: početak je dobar ali predstoji još mnogo teških poslova i reformi

Vlahović:

Najteži deo posla tek predstoji Finansijska konsolidacija je bio prvi zadatak Vlade i zaustavljanje rasta nagomilanog duga. U prvim mesecima nakon svog formiranja, Vlada je izvršila kratkoročnu fiskalnu konsolidaciju, pre svega na prihodnoj strani budžeta, kroz povećanje PDV-a i poreza na dobit i godišnji prihod. Na rashodnoj strani nisu rezultati ostvareni u onoj meri kako su glasile preporuke ekonomista, ali i tu bih pohvalio spremnost Vlade da izvrši prilagođavanje rasta plata i penzija na nižem nivou u odnosu na stopu inflacije u 2012. i 2013. godini – ističe Aleksandar Vlahović.

Ali, bez strukturnih korenitih promena vrlo brzo ćemo ostati bez tih prvih pozitivnih efekata fiskalne konsolidacije. Stoga, ono što je sadržano u memorandumu o dugoročnoj ekonomskoj politici, koji je usvojen zajedno sa budžetom, a to su četiri bloka reformi, mora da se sprovede, smatra Vlahović.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: