PROF. DR PAVLE PETROVIĆ, FISKALNI SAVET: Izbori bi bili katastrofalni za budžet

Takav epilog događaja gurnuo bi u stranu neophodno smanjenje deficita u 2014. godini koje podrazumeva odricanje, što je politički nepopularno a treba ga sada dogovoriti. Nadalje, iskustvo nam pokazuje da se svaki put pred izbore, od 2003. do 2012. godine, fiskalni deficit snažno povećava. Verovatno to ni sada ne bi bio izuzetak, ali bi ovaj put zbog visokog javnog duga to bilo opasnije nego ikad

Prof. dr Pavle Petrović

Prof. dr Pavle Petrović

Srbija je povećanjem poreza i ograničenjem rasta penzija i plata odložila dužničku krizu, ali je još nije izbegla. Da bi se kriza izbegla potrebno je da se ispuni planirano oštro smanjenje deficita u 2013., ali i da se nastavi smanjivanje deficita u 2014. godini i narednim godinama. Ovim rečima Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, počinje razgovor za Magazin Biznis. Podaci za prva dva meseca ove godine, međutim, ne ukazuju da će doći do značajnog smanjenja minusa u kasi.

– Razlog za to je što je zajedno sa povećanjem poreza došlo do znatnih strukturnih promena u naplati poreza, pa će neki poreski prihodi stići sa kašnjenjem. Zbog toga očekujemo da će deficit početi značajnije da se smanjuje u narednim mesecima. Dakle, deficit u 2013. će nesumnjivo da se smanji, a da li će se u potpunosti ostvariti ciljevi Vlade o smanjenju minusa sa 6,6 na 3,6 odsto BDP-a – to je već drugo pitanje i tu imamo velike rezerve.

• Da li će se planirano smanjenje deficita na 3,6 odsto BDP-a u potpunosti ostvariti?

– Sadašnji trendovi ukazuju da se to neće desiti. Naše analize pokazuju da se sav pad PDV-a u prva dva meseca 2013. godine u odnosu na planirani ne može objasniti samo strukturnim promenama u njegovoj naplati.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: