ISKOSA GLEDANO: Hrana za glavu, hrana za stomak

Pravo da vam kažem u poslednjih mesec dana na mene je najveći utisak ostavila krimi-knjiga bivšeg policajca Mileta Novakovića o srbijanskoj ekonomiji “Otmica”. Moglo bi se, međutim, reći da su me objašnjenja samog Novakovića, koji je postao prava zvezda svih televizija, zapanjila još više. Tu sam saznala koješta.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Poznati su mi neki ozbiljni domaći autori, sa nekima sam na tu temu i razgovarala više puta, koji su se bavili našom političkom i ekonomskom elitom pre 90-tih (komunističkom), pa elitom iz 90-tih (miloševićevskom), pa onda postoktobarskom elitom, ali mi nijedan od njih nije spomenuo da su i neka beogradska prigradska naselja imala ili još imaju svoju političku elitu. Sa nejasnom ekonomskom težinom. Ali sa jasnim nadregionalnim pretenzijama. Ali ono što ne znaju ili bolje rečeno ne vide naučnici, zna i vidi policija, pa policajac Novaković nema problema da kaže: politička elita iz Surčina. A novinari bogami imaju problema da (pot)pitaju: koja je to poimence elita? I je li sva bila tamo sa stalnim prebivalištem? Ili samo na odmoru i rekreaciji?

Kad se kaže politička elita iz Surčina je li to geografska ili politička odrednica? Elem, dok sam čitala knjigu i slušala pažljivo više puta Novakovića, pitala sam se da li se političke, ekonomske i poreske elite u Srbiji sada, poput mene, pitaju: koliko će se građana sada usuditi da se odazove pozivu Poreske uprave i svoju imovinu uredno popisanu dostavi državi na uvid i proveru? Odnosno, koliko će građana proceniti da im je bezbednije da prekrše poziv nego da se sami prijave za uloge u nekoj novoj knjizi nekog novog policajca. Zašto se ja tako pitam? Zato što ni knjiga ni Novaković lično nisu odgovorili na sva pitanja iz elitne ekonomije otmica.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: