STANKA PEJANOVIĆ, MERCATOR-S: Revitalizacija privrede je važna i za trgovinu

Grupa Mercator je ogroman brod koji ima svoj pravac i koji niko ne može da menja u kratkom roku bez rizika. Smatram da će ko god bude dao veliki novac i postao vlasnik, biti veoma pažljiv i posvećen da shvati i da razume strategiju

Stanka Pejanović

Stanka Pejanović

Slovenačka Grupa Mercator je početkom marta objavila da je 2012. godinu završila sa poslovnim gubitkom od 104,6 miliona evra. Tri četvrtine tih gubitaka predstavljaju jednokratna obezvređenja i otpisi i troškovi izlaska sa tržišta Albanije i Bugarske. Ipak, kako je saopšteno, uprkos otežanim uslovima poslovanja na svim ključnim tržištima, Grupa Mercator je uspela da ostvari iste prihode od prodaje kao u 2011. godini. Stanka Pejanović, direktorka društva Mercator-S i članica Uprave Grupe Mercator, kaže za Magazin Biznis da su zadovoljni poslovanjem u prošloj godini, imajući u vidu pad kupovne moći u celom regionu i migraciju potrošača iz velike u male formate trgovina.

– Veliki izazov je ravnomerna regionalna zastupljenost, s obzirom na to da se naši maloprodajni objekti nalaze u celoj Srbiji. Balansiranje ponude u delovima Srbije koji imaju manju kupovnu moć, uz aktivnosti unapređenja prodaje primerene mikrolokaciji, naši su glavni zadaci još od početka krize – kaže gospođa Pejanović i podseća da prihodi Mercatora-S u Grupi Mercator učestvuju sa značajnim procentom od oko 20 odsto.

• Kako ocenjujete poslovanje Mercatora u Srbiji?

– Mercator je u Srbiji 2012. godinu uspešno završio. Sa 61,6 milijardi dinara ukupnih prihoda i rastom od 13,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, Mercator-S je kroz različite mere zadržao uspešno poslovanje i povećao tržišno učešće na skoro devet procenata. Nastavili smo da se razvijamo i da investiramo, pa smo u 2012. uložili oko 19 miliona evra. Od toga je najznačajnija investicija inoviranje Mercator Centra Beograd. Otvoreno je osam novih prodajnih objekata, čime je prodajna površina povećana za 10 procenata. Otvoreno je i 275 novih radnih mesta, koja su većinom popunjena novim zapošljavanjem, ali i preraspodelom broja zaposlenih u novootvorene maloprodajne objekte, čime smo povećali produktivnost. Mercator-S je po rezultatima poslovanja drugo društvo u Grupi Mercator, odmah iza matičnog društva u Sloveniji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • JUBILEJ PERIHARD INŽENJERINGA: Optimizacija štampe
  • AKCIJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: „Najbolje iz Srbije 2012.“
  • PRIMENA STANDARDA: Ko je taj ISO?
  • NOVO U TERMAMA OLIMIA I TUHELJ: Programi za zdrav način života
  • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (12): Timska prodaja u hotelijerstvu
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (2): Liderstvo i odgovornost
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2013.
Podelite ovaj tekst: