КАКО ОБАВИТИ ТРАНСФЕР БИЗНИСА У ПОРОДИЧНИМ КОМПАНИЈАМА: Да буде лакше и оснивачима и наследницима

У Србији највећи број породичних фирми послује мање од 20 година, док око једне трећине фирми постоји мање од 10 година. Већину фирми, 84,5 одсто, основаo je тренутни власник, док је 11,9 одсто наслеђено, а само три одсто купљено. Пренос власништва је врло актуелан, као и проблеми са којима се сусрећу

Учесници семинара о трансферу породичног бизниса

У наредних неколико година, у Србији се очекује масовна промена власништва и руковођења у породичним фирмама које су махом основане деведесетих година прошлог века. Процењује се и да ће само трећину фирми преузети наследници или професионални менаџери, док ће 40 одсто бити продато, а чак 30 одсто престати са радом. Да би процес трансфера бизниса у породичним компанијама био успешан, суштина је да се на време почне са припремом и оснивача и наследника.

Други семинар о транзицији власништва и одговорности у приватним и породичним компанијама, врло важном процесу који скоро 80 одсто компанија не преживи, одржан је 11. марта у Београду, у организaцији часописа ПС Прес и Адижес института. Био је то последњи већи скуп, јер је баш тог дана објављено да је у Србији регистровано дванаесторо заражених од корона вируса и најављена је забрана свих спортских, забавних и уметничких догађаја који се одржавају у затвореним просторима за више од 100 људи. Касније су, као што знамо, наступиле и строже мере у борби са вирусом корона…

Према подацима, у свету породице воде од 65 до 90 одсто укупног броја малих и средњих предузећа. Чак 500 највећих породичних фирми у свету остварују 6,5 трилиона долара годишње и запошљавају скоро 21 милион људи.

– Постати део породичног бизниса, посебан је пут у предузетништво. Потомци предузетника који воде породичне фирме, одрастају уз овакве фирме и улазак у свет породичног бизниса значи прилику, потенцијално велике могућности и изнад свега осећај припадности и поноса – указао је Мирослав Милетић, саветник председника Привредне коморе Србије.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: