ПРАВНИЦА НАСТАВЉА ПОРОДИЧНИ БИЗНИС У ПРОИЗВОДЊИ ЗАШТИТНЕ ОПРЕМЕ: „Хелена“ се шири, модернизује и запошљава раднике

Мама, тата и ја пре шест година почели смо да шијемо заштитна одела, а данас имамо 35 запослених у погонима у Гаџином Хану и Сврљигу, каже власница Јелена Живковић. Набавили смо најсавременију опрему, имамо капацитете и намеру да се развијамо и запошљавамо нове раднике. Почетницима саветујем да верују у себе и у идеју, поручује правница која се посветила конфекционарству

Јелена Живковић

Власница конфекције „Хелена“ из Гаџиног Хана, која се бави производњом заштитне, односно ХТЗ опреме, Јелена Живковић, још је била студент Правног факултета у Нишу када је одлучила да промени професију. Уместо да штити закон и дели правду, што је била њена намера, изненада је решила да се посвети конфекционарству. За наш лист каже да се за ову област определила случајно, али на ту њену одлуку свакако је утицало занимање њених родитеља – оца Срђана и мајке Весне Живковић. Наиме, они су радни век провели у текстилној индустрији, он као моделар-кројач, она као конфекционар. Имали су мале фирме и већ су намеравали да престану да шију, када је Јелена преокренула њихову одлуку.

– Почели смо 2014. године као мала породична радионица у Гаџином Хану. Ја сам сасвим случајно почела да се бави овим послом још док сам била студент права. Моји родитељи су имали искуства у текстилној индустрији. Када су они у једном тренутку стали, дошла сам на идеју да почнемо да радимо заједно, да направимо једну заједничку, већу и успешнију фирму. Искористили смо неке пословне контакте које је отац имао и кренули да шијемо заштитну одећу – радне мантиле, јакне, комбинезоне, прслуке, панталоне, одела у најразличитијим варијантама. У почетку смо радили нас троје – мама, тата и ја, а онда смо запослили још четири радника, па нас је било седморо. Наставили смо да се ширимо, па смо запошљавали нове раднике, набавили смо најсавременију опрему, а прошле године отворили смо погон и у Сврљигу. Данас имамо укупно 35 запослених конфекционара, од којих 25 у Гаџином Хану и десеторо у Сврљигу, описује нам укратко развојни пут „Хелене“ њена власница.

„Хелена“ нема проблема у пласману својих производа, јер претежно ради за познатог купца, а то је „Патрол“ ПМ из Ниша, једна од водећих фирми у производњи и заступништву ХТЗ опреме на подручју централне и југоисточне Србије. Ова фирма обезбеђује потребан материјал и откупљује заштитну одећу коју сашију радници „Хелене“. Јелена није могла прецизно да нам каже колики је обим производње њене фирме, али истиче да раде према наруџбинама и да поштују рокове. Поменутој нишкој фирми месечно испоручују око хиљаду јединица заштитне одеће.

На отварање погона у Сврљигу прошле године одлучила се зато што се обим производње стално повећавао и онда се појавила потреба за новом радном снагом, а у Гаџином Хану није било довољно конфекционара.

Фото: Еу Про

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: