ПАОРИ УДРУЖЕНИ ЛАКШЕ ОПСТАЈУ НА СЕЛУ: „Банатска ленија“ даје савете и позајмљује машине

Пуних 17 година у Кикинди ради удружење чији је циљ да помогне мале пољопривреднике и предузетнике и да се створе услови како би млади остали „на земљи”

Никола Филиповић

Банаћани ленијом називају уски, земљани пут између њива који дели атар „на дуж” – кроз плодну равницу. Ову реч избрали су пољопривредни произвођачи и предузетници из Кикинде да назову своје удружење али не као нешто што их раздваја већ што их повезује. Удружење пољопривредних произвођача „Банатска ленија” постоји од 2003. године и окупља око 150 чланова.

Током претходних 17 година рада, како каже Никола Филиповић, председник Управног одбора Удружења, било је дана када су имали више од 300 чланова.

– На пример, када смо, пре неколико година, имали пројектну активност да наши чланови могу да купују гориво по повлашћеној цени. Али, са друге стране, дешавало се да 1. јануара не буде ни једног члана јер тек с пролећа се обнавља чланство, наставља уз осмех, и додаје да је око 50 вредних и радних домаћина у чврстом темељу тј. кичми Удружења. Иницијално су га оформили безмало пре две деценије само повртари. Данас имају организован рад у седам секција.

У најстаријој су повртари, потом сточари, воћари, виноградари, ратари, хортикултура и најмлађу секцију чине произвођачи органске пољопривредне производње. Они су однедавно под кровом “Банатске леније”, и за сада их је двоје. То је, пак, због чињенице да је потребан дужи временски период, шест година, како би неко стекао сертификат органског произвођача, па очекују да ће их у наредном периоду бити више.

У Управном одбору од 13 чланова имају четири даме. Помало затечен нашим питањем о родној заступљености, Никола Филиповић каже да је пољопривреда и даље кроз форму регистрације газдинстава и власништва доминантно мушко занимање, и да је још увек већи број мушкараца међу члановима.

– Никада нисмо тако водили статистику. Без обзира на пол, годиште, стручну спрему ко год се данас бави пољопривредом у нашем крају суочава се са истим, сличним проблемима, истиче он. Превасходно ако се ради о газдинствима са малим парцелама које обрађују и једини су извор прихода породице. Жене су подједнако вредне, ангажоване, и предњаче у органској производњи, хортикултури, повртарству.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: