VEGA IT SOURCING: Српска најбрже растућа технолошка компанија почела као стартап

У овој компанији се поштују четири принципа – окружити се људима који су бољи од нас, инвестирати у знања и технологије, бити срећан на послу и водити здрав живот. Баве се развојем софтверских производа, иновативни су, углавном раде за иностране компаније и остварују годишњи раст од око 30 одсто. Клијенти су им претежно у Енглеској, Немачкој, Белгији и Холандији, а укупни обрт који су остварили у прошлој години прелази милијарду динара

Када су пре 12 година са четири хиљаде евра основали предузеће Vega IT Sourcing у Новом Саду, са једним запосленим, Саша Поповић и Владан Остојић желели су да створе компанију са јако добрим тимом и здравом атмосфером која ће пружати задовољство у сарадњи и сваком клијенту који ради са њима. Данас ова домаћа компанија запошљава око 200 људи, припада категорији предузећа средње величине и на Deloitte-овој је листи 500 најбрже растућих технолошких компанија у региону ЕМЕА 2018 (Deloitte 2018 Technologu Fast 500 EMEA). Vega IT Sourcing заузима 435. место на тој ранг-листи, јер остварује годишњи раст од 30 одсто.

Vega IT Sourcing се, пре свега, бави развојем софтверских производа и клијенти су им претежно у Енглеској, Немачкој, Белгији и Холандији. Извозно су оријентисани, а неке од тих компанија за које раде су Nestle, Danone, ING Bank, Doctor Care Anywhere, Manchester United, Jimmy Choo, Bank of Cyprus, TeachFirst… Укупан приход остварен у прошлој години премашио је једну милијарду динара.

Владан Остојић

Саша Поповић и Владан Остојић су још 2008. године осетили да имају довољно знања и искуства да могу да се упусте у предузетничке воде и да оснују своју фирму. Веровали су да могу да створе успешну компанију у којој ће уживати у раду и у којој ће бити окружени људима који такође уживају у послу који раде.

– Kада смо оснивали ову компанију, уз скромна финансијска средства смо на располагању имали наше знање и време – јако пуно смо радили, често викендима и до касно у ноћ, и максимално добро искористили све време које нам је било на располагању, каже Саша Поповић.

Од првог дана су се максимално трудили да изграде јако добар тим и здраву радну атмосферу која је прерасла у снажну организациону културу. То је дало резултат – велико задовољство клијената са којима сарађују и раст пословања. У периоду од 2014. до 2017. године Vega IT је забележила раст прихода од чак 170 одсто.

Саша Поповић

– Више фактора је утицало на то да из године у годину бележимо константан раст. Нема једног специфичног догађаја или активности које су довеле до тога. У питању је свакодневно улагање у лични и професионални развој нас, који смо оснивачи компаније, и наших колега, изградња јаке организационе културе, максимално посвећен однос према клијентима и послу који радимо. Наравно, и паметно трошење и улагање у ширење нашег бизниса док смо истовремено по принципу „продуктивне параноје“ били спремни на тешка времена која су долазила с времена на време, указује Саша који се у програмирање заљубио још у основној школи, када је написао првих неколико линија кода и извршио програм који је сам написао.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: