ГЕЈМИНГ ИНДУСТРИЈА ДОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ПРАВИ ПОТЕНЦИЈАЛ СРБИЈЕ: Виртуелне палачинке из Новог Сада пеку по целом свету

После рада на великим сервисима за шеровање, мали тим програмера из Србије прави видео игре које стичу све шири милионски аудиторијум и спремају се да их ускоро и сами објављују

Чланови новосадског студија: Немања Дивјак, Никола и Владимир Веселиновић, Никола Башић, Александар Ристић, Дино Табаковић

За само четири месеца, видео игра Pancake art коју је направио мали тим из Tummy games студија, из Новог Сада, привукла је више од 15 милиона играча из читавог света. Симпатично, виртуелно печење шарених палачинки, различитих облика, за сада је најуспешнији производ шесточлане екипе.

Помало случајно, више намерно, програмерско-дизајнерска „ај-ти кухиња” специјализовала се за „хајпер кежуал“ игре – обичним речником то су игре које су изузетно једноставне, свако може у кратком року да научи да их инсталира, а потом игра на свом телефону.

Осим Pancake art они су аутори и одбојке међу зрнцима – тј. игре Volley beans која има око пет милиона играча.

Како каже за Економетар Немања Дивјак, један од тројице власника и оснивача студија, видео игре су обојиле његово детињство и добрим делом заслужне што је данас у програмирању, ај-ти-ју уопште.

Када је био седмогодишњак, са млађим братом, добили су од маме поклон први компјутер – комодор 128. Видео игре су биле најпре дечачки хоби, касније смерница на путу ка избору школе, потом професије.

– Почео сам да програмирам пре три деценије, јер сам први контакт и, нешто касније, прве програме почео да пишем са братом Вујадином, као дете, присећа се наш саговорник.

Од играња у дечијој соби: тетриса, гем боја, сеге, нинтенда, одрастајући браћа Дивјак су учествовала на гејмерским турнирима где су потребна озбиљнија знања и освајали награде.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: