РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА ФОНДАЦИЈЕ „РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ“: Наши привредници у онлајн бројкама

У 96 одсто случајева .RS је препознат као национални домен највишег нивоа који је додељен Србији, а позната је чињеница да Гугл у резултатима претрага које су везане за Србију фаворизује сајтове који су на .RS домену. Сходно томе, .RS домен је логичан избор предузећа која желе да њихови сајтови буду што видљивији у претрагама

Да ли знате који је критеријум нашим привредницима најбитнији при избору домена за успешан пословни наступ на интернету? Да ли знате зашто и који домен је на врху листе њихових жеља?

Крајем 2019. године Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) спровела је
истраживање тржишта које је требало да, између осталог, одговори на питања везана за наступ домаћих предузећа на интернету.

Резултати истраживања потврдили су претпоставку да су највећи конкуренти на српском тржишту .RS и .COM домен, док су сви остали домени, попут .org и .net, далеко иза њих. У многим категоријама су изједначени, у некима је .COM у извесној предности, у некима .RS домен, али у оној најважнијој за позицију на тржишту .RS далеко надмашује .COM домен. Но, пођимо редом.

Основни разлог због ког наши привредници региструју називе домена јесте електронска пошта (78 одсто). Пословни корисници у све већој мери схватају значај онлајн комуникације са сопственог назива домена, па коришћење адреса на бесплатним сервисима глобалних компанија (нпр. gmail.com) и локалних провајдера све више уступа место коришћењу адреса на властитом називу домена.

Други важан разлог за регистрацију назива домена је креирање адресе за вебсајт предузећа (72 одсто). Иако 45 одсто испитаника има налоге и на друштвеним мрежама, већина привредника даје предност пословном интернет присуству на властитој веб локацији и властитом називу домена, док свега 11 одсто анкетираних даје предност друштвеним мрежама.

Трећи важан разлог за регистрацију назива домена је потреба за креирањем адресе веб-сајта преко кога се пласирају садржаји везани за маркетиншке кампање. Овај разлог је навело 36 одсто испитаника.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕДЛОГ МЕРА ПРИВРЕДНИХ УДРУЖЕЊА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ: Смањити порезе и доприносе запослених
  • ОЦЕНА ФИСКАЛНОГ САВЕТА: Због кризе – оправдано задуживање државе
  • ЕБРД УПОЗОРАВА ДА ЋЕ ПАНДЕМИЈА НЕГАТИВНО УТИЦАТИ НА ПРИВРЕДЕ РЕГИОНА ЈИЕ: Хитни пакет солидарности од милијарду евра
  • УБРЗATИ TРAНСПOРT ПРOИЗВOДA И УВOЗ СИРOВИНA: Чадеж: Апел ЕУ да се и Западном Балкану омогући кретање “зеленим тракама”
  • ПРИВРЕДНИЦИ ПРИКУПИЛИ ПОМОЋ ЗА УГРОЖЕНЕ ПАНДЕМИЈОМ: Компаније показују хуманост на делу
  • МЕРЕ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОСИГУРАВАЈУЋИХ КУЋА ЗБОГ СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Обнова и куповина полиса преко интернета
  • Следећи број Економетра излази 2. јуна 2020.
Podelite ovaj tekst: