MOJ DNEVNIK SA VIMBLDONA 2010: Vuvuzela free zona

Dok se Mondijal – najveća fudbalska fešta – zahuktavao, dok se u Askotu održavao festival klasnih razlika i poneka konjska trka, dok su u Glastonberiju pratili najveći rok festival na svetu i dok je u Londonu novi ministar finansija Džordž Osborn predstavljao ostrvljanima svoj prvi rigorozni budžet štednje, Vimbldon je polako ali sigurno došao na prve stranice

Kao i prethodnih, ni ove godine nije bilo iznenađenja. Sve je blještalo od lepote i uređenosti. Besprekorni travnati tereni, aleje prepune cveća, igrači u dominantno beloj odeći, sendviči sa salmonom, jagode sa šlagom i šampanjac, skupljači loptica i publika koja u beskrajnim redovima čeka da bi dobila ulaznice za ovogodišnji šampionat.

Jedino iznenađenje napravilo je vreme. Bio je to neverovatan, već zaboravljeni – Vimbldon bez kišobrana. No, ne samo to, već i više od toga – dve nedelje prelepog, sunčanog, toplog vremena, skoro nezapamćenog za ovo doba godine u Londonu, koje je omogućilo da se svi mečevi odigraju u planiranim terminima!

Inače, na ostrvo su igrači stigli daleko pre početka šampionata, isprobavši se na pripremnim turnirima – muškarci na Kvinsu i u Notingemu, a žene u Birmingemu i Istbornu. Kralj travnatih terena Rodžer Federer i šestostruki vimbldonski šampion je u Vimbldon došao sa namerom da ponovi prošlogodišnji uspeh i tako izjednači rekord Pita Samprasa i osvoji sedmu titulu. I pored njegove fascinantne igre na travi, bilo je jasno na samom startu da mu zadatak neće biti lak, imajući u vidu da je konkurencija bila velika i žestoka – počev od Rafaela Nadala, koji je nakon upravo osvojenog Rolan Garosa stigao naoružan dodatnim samopouzdanjem i spreman da pokaže da nije samo majstor na šljaci, već i na travi. Zatim, Amerikanca Endija Rodika, prošlogodišnjeg finaliste, za koga je Martina Navratilova na samom startu izjavila da, imajući u vidu njegovu trenutnu formu, apsolutno ne vidi ko bi mogao da mu uzme titulu. Pored njih, naravno, pretnju je predstavljao i naš Novak Đoković, koji, kada je u formi, može biti opasnost za svakoga, kao i Britanac Endi Mari, izvanredan igrač na travi, zatim Francuz Džo-Vilfrid Conga, Šveđanin Robert Soderling, Čeh Tomas Berdih, itd.

Piše: Borjanka Milatović

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: