ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO U NEMAČKOJ: Biznis zbog zadovoljstva i zbog profita

Hanelore Šil ima dovoljno godina života i radnog staža, a bogami i bogatstva, da ne mora da radi, ali želi da ostane aktivna. – Dr Uta Kulman rukovodi postupnim i dugotrajnim programom pripreme preduzetnica za početak biznisa. – Kristina Antverpen je mlada, nestrpljiva i uporna i sve dobija – odmah

Kristina Antverpen

Sredinom juna, u organizaciji Nemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ) realizovano je studijsko putovanje u okviru projekta “Unapređivanje privrede i rada”. Tom prilikom je delegacija od dvadesetak preduzetnica iz Crne Gore i Srbije posetila oblast Rur u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija, tačnije grad Esen i okolinu. Cilj je bio upoznavanje i povezivanje preduzetnica Nemačke, Crne Gore i Srbije, uz saznavanje detalja iz načina rada i organizovanja nemačkih preduzetnica. Sa tog petodnevnog, bogatog i sadržajnog, studijskog putovanja (od 12. do 16. juna) donosimo tri priče o preduzetništvu na nemački način.

I bogati volontiraju

Hanelore Šil (Hannelore Scheele) izgleda kao iz Burde, najčuvenijeg nemačkog ženskog časopisa. Tog prepodneva, 14. juna oko 11 časova, dovezla se svojim BMW-om do parkinga prelepe zgrade u Bohunu (okolina nemačkog grada Esena) u kojoj je smešteno Udruženje preduzetnica Severne Rajne Vestfalije, koje je u sastavu Udruženja preduzetnica Nemačke (VDU). Organizacija nemačkih preduzetnica (VDU) osnovana je 1954. godine i važi za jedno od najsnažnijih i najstarijih udruženja poslovnih žena Nemačke. Preduzeća u vlasništvu žena, koje su članovi VDU, u Nemačkoj zapošljavaju oko 300.000 ljudi i ostvaruju ukupan obrt od oko 30 milijardi evra godišnje.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: