SLAVICA PAVLOVIĆ: Niske kamate nisu ključ razvoja ekonomije

Naravno da niske kamate mogu da podstaknu kreditni rast, ali nisu garant privrednog razvoja. To smo već videli, jer su u Srbiji kamatne stope već duži period niske, a nemamo veoma visok rast kreditnog tržišta. Za ekonomski rast je potrebno da postoji jasna ekonomska politika, dobar poslovni ambijent i fokus na segmente razvoja privrede. Bankarski sektor će to prepoznati i kreditirati

Slavica Pavlović

U Srbiji je sada ostvarena makroekonomska stabilnost, ali je potrebno dodatno unaprediti poslovni ambijent. Svaki investitor želi jasno definisanu ekonomsku politiku, pravično sudstvo i izvesnost u poslovanju. A mi to još nismo postigli. Ni stabilnu klimu, ni izvesnost poslovanja koji su potrebni kako bi se podstakli i domaći i strani investitori. Svima koji hoće da ulažu, potrebna je izvesnost poslovanja.

Ovako je Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobank Srbija, odgovorila na naše pitanje o tome koji je najveći problem srpske ekonomije, posmatrano iz pozicije bankara. A na pitanje – kako se ti problemi mogu otkloniti – odgovor je:
– Najpre je potreban efikasniji pravosudni sistem. To je od izuzetne važnosti. Za investitore je veoma važan i uređen poreski sistem. Na tome se već radi, ali je potrebno dosta toga unaprediti u poreskim postupcima i administraciji, i rešiti veliki broj parafiskalnih nameta. Investitori se često suočavaju sa nejasnim situacijama. Na primer, zakoni se ne primenjuju dosledno, na papiru piše jedno, a u praksi se dešava drugo. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bismo u Srbiji dobili efikasno i pravično sudstvo koje donosi jedinstvene odluke – rekla je naša sagovornica i navela primer tužbi protiv banaka:
– Protiv banaka se pokreću tužbe po najrazličitijim osnovama: za naknade, za kamate, za stambene kredite, i tako dalje… I tu se praksa razlikuje – jedan sud presudi na jedan način, drugi zauzme drugačiji stav. U Srbiji banku svako može da tuži – na svoj način, što odslikava stepen razvoja našeg sudstva. Zato je i neophodno ustanoviti sistem u kome će se znati šta jeste, a šta ne može biti osnov za pokretanje tužbe, kaže Slavica Pavlović koja u ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis govori o stanju i uslovima rada bankarskog sistema Srbije, o ekonomskoj i monetarnoj politici u kojoj posluju privreda i banke, ali i napominje:
– Nažalost, moram da primetim da šta god da banke urade, to se danas automatski karakteriše kao negativno: ako su profitabilne, to je negativno, ako su u gubitku – to je takođe negativno. Bankari su u poziciji da ne znaju šta da rade, kako bi se njihov rad posmatrao u pozitivnom svetlu.

Ali, evo dobrih vesti: srpska ekonomija je u fazi rasta od prošle godine, ove godine se očekuje rast preko 3,5 odsto, a sličan rast se predviđa i za sledeću godinu. Kako iz ugla bankara izgleda taj rast? Kakva je Vaša slika srpske ekonomije?

– Svakako možemo govoriti o pozitivnom trendu. I u prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast. Ako se nastavi, to je dobar znak za privredu. Dobro je i što rastu sektori bitni za razvoj ekonomije, poput prerađivačke industrije. Međutim, još nema „prelivanja“ na rast kreditne aktivnosti banaka. Ekonomska teorija i praksa ukazuju da je neophodno da se prvo pokrene privreda; banke se potom
uključuju i pojačavaju kreditnu aktivnost, a tek se onda ulazi u ciklus ubrzanog ukupnog ekonomskog rasta. Problemi naše ekonomije su u dva segmenta: nedovoljna i slaba lična potrošnja i nedovoljno pokretača privrednog rasta. Prvo, plate su i dalje niske, bez obzira na mali porast koji registruje statistika. Ali, zapažamo rast potrošačkih kredita, što ukazuje na optimizam našeg stanovništva koje očekuje poboljšanje.

A koji je problem u drugom segmentu?

– Drugi problem je u privredi gde nedostaje „igrača“ na tržištu, pa su i ulaganja banaka u tom smislu ograničena. Zato je neophodno da imamo više malih i srednjih preduzeća koja mogu biti pokretači privrednog rasta.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISPLATA DIVIDENDE U SRBIJI: Korist za građane i budžet
  • ISTRAŽIVANJE I PROCENE ANALITIČARA ERSTE GRUPE Javni dug je smanjen, ali stižu novi rizici
  • ŠTA JE POKAZAO BALKANSKI BAROMETAR ZA 2018.: Građane brinu nezaposlenost i korupcija
  • EVROPSKA UNIJA, FINANSIJSKE INSTITUCIJE I DONATORI POMAŽU RAZVOJ PREDUZEĆA ZAPADNOG BALKANA: Povoljnije finansiranje putem WB EDIF-a
  • TRANZICIJA U GLOBALNOJ INDUSTRIJI: SLUČAJ KOMPANIJE TESLA: Kad ljudi zamene robote
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (4): Treba promeniti način „odrastanja” preduzeća
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2018.
Podelite ovaj tekst: