PETRAŠIN JAKOVLJEVIĆ, METALAC GORNJI MILANOVAC: I to je moguće: najveći izvoz, prihod i dobit

Strana tržišta u 2012. učestvuju oko 70 odsto u našem ukupnom prihodu. I dalje raste učešće tržišta Rusije, ozbiljno se razvija posao u Ukrajini, sve je bolja pozicioniranost u Finskoj, vratili smo se posle šest godina na tržište Engleske…

Petrašinu Jakovljeviću

Gornjomilanovačka kompanija Metalac jedna je od retkih koje su u 2012. godini zabeležile dvocifreni rast proizvodnje i izvoza. Da li to znači da su u ovoj godini primenili strategiju poslovanja u kojoj su se okrenuli izvozu, jer je tražnja na domaćem tržištu mala a poslovanje u dinarima nestabilno i rizično – jedno je od pitanja koje je Magazin Biznis postavio Petrašinu Jakovljeviću, generalnom direktoru.

– Izvoz jeste presudno doprineo uspehu, ali to nije strategija od ove godine. Metalac je izvozu dao strateški prioritet pre mnogo godina. Sada je više reč o rezultatima kontinuiranog rada na osvajanju novih tržišta i boljem pozicioniranju na tržištima gde smo dugo prisutni, sa ciljem da povećamo učešće.

Rezultat svega toga je rast izvoza preko 20 odsto koji je dominantno uticao i na rast ukupnog prihoda Metalac grupe od preko 10 odsto. U 2012. godini ćemo takođe imati najveću dobit, kao 2007., pre nego što je kriza počela. I ne manje značajno, u 2012. smo zaposlili još 150 mladih ljudi, a nismo otpustili nijednog.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: