15. VELIKI FORUM SAM: Biznis iz ugla političara, i obrnuto

Za privrednike je problem u tome što je država neefikasna, dok premijer Dačić poziva menadžere da predlože rešenja za izlazak iz krize jer, kako je rekao, on lično nema nameru da dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju

Političari često odlaze u biznis, a biznismeni se sve češće bave politikom. Iako nema garancija da ćete biti uspešan menadžer u jednom ili drugom, u izvesnoj prednosti su menadžeri u privredi, rekao je Ivica Dačić, predsednik Vlade Republike Srbije, na 15. velikom forumu Srpske asocijacije menadžera (SAM) čiji je gost bio 19. novembra. „Za biznis je najvažnije da nema korupcije. Zato ova vlada želi da stvori sistemske uslove za iskorenjivanje korupcije i ima kapacitet da donosi teške odluke“, rekao je Dačić na forumu čija je tema bila „Država kao menadžer – može li dobra menadžerska praksa da se iskoristi za upravljanje privredom zemlje?“.

U panel raspravi koju je pratilo oko 200 menadžera, učestvovali su i Bojan Radun, izvršni direktor kompanije Nektar i predsednik SAM-a, i Ivica Smolić, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

Glavne probleme privrednici vide u tome što je država neefikasna, dok je premijer istakao da „samo zajedno možemo da izađemo iz krize i moramo da čujemo jedni druge“.

– Ono što bi Vlada prvo mogla da uradi za privredu jeste da ispravi loša zakonska rešenja, da ubrza procedure i smanji birokratiju, rekao je Dačić.

On je istakao da država treba da se fokusira na privredni rast i poboljšanje poslovnog ambijenta i tim povodom podsetio na svoj susret sa predstavnicima kompanije IKEA koja je u Srbiji osnovala regionalno predstavništvo još pre nekoliko godina.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: