Od UEFA Lige šampiona 369 miliona evra

Studija kompanije Masterkard pokazala da je finale UEFA Lige šampiona najunosnije do sada jer se na Vembliju susreću evropski fudbalski giganti. Engleski šampioni Mančester Junajted FC i FC Barselona, pobednik španskog kupa La Liga, nadmetali su se za do sada najveću nagradu od 200 miliona evra

Kompanija Masterkard (MasterCard), zvanični sponzor UEFA Lige šampiona, angažovala je profesora Sajmona Čedvika kako bi odredio ekonomski učinak finala UEFA Lige šampiona koji se održao na Vembliju 28. maja 2011. godine. Studija profesora Čedvika pokazala je da će pobednik ovogodišnje UEFA Lige šampiona (UEFA Champions League) uživati u rekordnom učinku od oko 126 miliona evra.

Kombinacija zvanične novčane nagrade, porast rejtinga, unapređena televizijska i medijska prava i veća vrednost brenda doprineli su da pobednički tim prikupi ogromnu sumu novca. Ali, ovde i gubitnici profitiraju. Tim koji je izgubio u finalu, Mančester Junajted, zaradio je 73 miliona evra!

Izveštaj „Srce sportske trgovine kompanije Masterkard“ (The MasterCard Heart of Sports Commerce) procenjuje da finale sada vredi 369 miliona evra, što predstavlja porast u vrednosti od 17,5 miliona evra u odnosu na prošlogodišnji događaj. Ovaj porast se neosporno vezuje za dva najcenjenija fudbalska tima u svetu koji učestvuju u finalu UEFA Lige šampiona.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: