ПОЉОПРИВРЕДА, ШАНСА ЗА ОСТАНАК У СРБИЈИ: Белим луком чувају село

Чланови породице Михок из села Врбица, на северу Баната, решили пре три године да производњом аутентичне врсте врбичког пролећног белог лука допринесу опстанку места и сачувају од нестанка аутохтону сорту зачинске биљке

Арпад са старијим сином Золтаном

Село Врбица, од којег је румунска граница удаљена 300 а мађарска 800 метара, пре неколико деценија имало је више од 1.000 становника. Данас је тек нешто више од стотинак, претежно средовечних и старијих мештана. Међу њима је и Арпад Михок коме је после одласка у пензију 2007. године адреса, уместо оне из активне војне службе, поново постала она из завичаја.

Помало због себе, мало више, како каже за Економетар, због жеље старијег сина Золтана да допринесу да, ако не могу да зауставе оно макар успоре гашење села, али и због традиције и локалних биљних сорти – пре три године почели су да гаје аутентичан бели лук.

Врбички пролећни бели лук јединствен је по ароматичном уљу а његово је семе у наше крајеве стигло средином 19. века са насељавањем мађарских и словачких фамилија, из околине Сегедина, града Мако и области Токај. Карактерише га осим укуса и дуготрајност и то што се од припреме семена до вађења плода све третира ручно.

На пољопривредном газдинству које се води на Арпадовог млађег сина Миклоша, „повратника” из Новог Сада на породично огњиште, први засад су имали фебруара 2017. године.

– Идеја је Золтанова, старијег сина који је хуманитарни радник у међународним организацијама. Тренутно је у Бурми. Када смо причали рекао је: Тата, толико тога сам урадио да у другим земљама буде боље, хајде да урадимо нешто за наше село, прича глава породице Михок.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • КОНФЕРЕНЦИЈА О РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОНСКЕ ТРГОВИНЕ У СРБИЈИ: Учешће е-трговине у БДП Србије 0,77 одсто
  • ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АКЦИЈЕ ”НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ 2019”: Најбоље идеје и брендови воде српску привреду
  • АДУТИ ЗА ПОСЛОВАЊЕ У 2020. КРЕДИ АГРИКОЛ БАНКЕ У СРБИЈИ: Свакога дана радимо у интересу наших клијената и друштва
  • ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СКУП О ПРОМОЦИЈИ МЕНТОРИНГ УСЛУГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Менторске услуге користило 2.600 МСП
  • УНАПРЕЂЕЊЕ РAЗВOJА MAЛИХ И СРEДЊИХ ПРEДУЗEЋA: Нoвих 100 милиoнa динара зa жeнскo инoвaциoнo прeдузeтништвo
  • Следећи број Економетра излази 4. фебруара 2020.
Podelite ovaj tekst: