ОСНИВАЧИ СТАРТАП КОМПАНИЈА: Стартап идеје продали Мајкрософту и Гуглу

Марко Каличанин и Немања Јанић осмислили су паметне уређаје за рециклажу. Почели су као студенти, без уштеђевине, а данас сарађују са великим светским фирмама и извозе у чак девет земаља. Богдан Мијовић и Иван Глигоријевић су се након школовања у Белгији вратили у Србију, где су основали стартап, а за њихов изум заинтересован је и Гугл

Ђорђе Пилиповић и Биљана Ждрале

Двоје младих инжењера, Марко Каличанин из Краљева и Немања Јанић из Лајковца, покренули су једну од најуспешнијих стартап компанија у Србији када су, још док су били студенти, приметили велики проблем у рециклажи амбалажног отпада. Оснивачи стартапа „Солагро“ осмислили су „паметну канту“, односно пресу, за прикупљање пет амбалаже и лименки, али на врло креативан и занимљив начин. Они су били међу десетак излагача у холу Експо центра у Београду у оквиру конференције Corporate Innovation Conference коју је 22. октобра организовао ICT Hub и где су презентоване неке од најуспешнијих српских стартап компанија.

– Осмислили смо производ који ће помоћи у решавању проблема наших суграђана, а већ и извозимо у девет земаља и једна смо од првих домаћих стартап компанија које су ушле на афричко тржиште – рекао је Немања Јанић.

А све је почело још док су обојица били студенти Пољопривредног факултета у Земуну пре седам година. Немања и Марко су кренули на праксу у оквиру градских пијаца, када су закључили да се на пијаци генерише велика количина отпада, пре свега од воћа и поврћа, али и осталог.

– Прво смо експериментисали са прављењем и прерадом органског отпада, али смо врло брзо дошли на идеју о сакупљању лименки. Почели смо ручно да правимо прве механичке пресе за прикупљање лименки, а после и пет амбалаже, буквално на тераси у стану нашег колеге са факултета на Врачару.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • КОНФЕРЕНЦИЈА О РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОНСКЕ ТРГОВИНЕ У СРБИЈИ: Учешће е-трговине у БДП Србије 0,77 одсто
  • ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АКЦИЈЕ ”НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ 2019”: Најбоље идеје и брендови воде српску привреду
  • АДУТИ ЗА ПОСЛОВАЊЕ У 2020. КРЕДИ АГРИКОЛ БАНКЕ У СРБИЈИ: Свакога дана радимо у интересу наших клијената и друштва
  • ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ СКУП О ПРОМОЦИЈИ МЕНТОРИНГ УСЛУГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Менторске услуге користило 2.600 МСП
  • УНАПРЕЂЕЊЕ РAЗВOJА MAЛИХ И СРEДЊИХ ПРEДУЗEЋA: Нoвих 100 милиoнa динара зa жeнскo инoвaциoнo прeдузeтништвo
  • Следећи број Економетра излази 4. фебруара 2020.
Podelite ovaj tekst: