DONA FETER: Brendiranje u jednoj od najstrože regulisanih industrija

Državni organi kao što su Američka uprava za hranu i lekove i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije ograničavaju marketing u farmaceutskoj industriji, kako bi osigurali da javnost bude zaštićena od potencijalnih opasnosti lekova. Zato farmaceutske kompanije moraju da obezbede etičke i odgovorne marketinške prakse, u skladu sa propisima lokalnih vlasti

Dona Feter

Dona Feter (Donna Vetter), američki međunarodni konsultant za marketing i komunikacije, specijalizovana za brendiranje u oblasti farmaceutike, boravila je nedavno u Srbiji i imala priliku da obiđe srpske apoteke. U razgovoru za Magazin Biznis (rađen imejlom) kaže da je to bilo impresivno iskustvo: „Farmaceuti sve više imaju ulogu od vitalnog značaja za brigu o pacijentu na tržištima širom sveta. Moje iskustvo sa srpskim apotekama nije se odnosilo samo na dobijanje informacija o brendovima visokog kvaliteta i dostupnom materijalu za informisanje pacijenata, već i na nivo do kojeg su apoteke voljne i sposobne da obrazuju i savetuju potrošače“, navodi Dona Feter. A to iskustvo je dalje pokazalo da pacijenti cene informacije koje dobijaju od svojih apoteka, pogotovo kada započinju ili nastavljaju sa korišćenjem određenog leka.
„Taj nivo uticaja apoteka na korišćenje leka, farmaceutske kompanije ne bi trebalo da potcenjuju“, upozorava naša sagovornica.

U intervjuu za naš časopis Dona Feter objašnjava kakvu ulogu ima marketing u farmaceutskoj industriji i šta sve podrazumeva brendiranje lekova u jednoj od najstrože kontrolisanih industrija, odnosno u najosetljivijoj oblasti kao što je zdravstvo.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: