TV SLIKE I PRILIKE: Nije ljubav novac

I dalje ostaje enigma kako doći do jačeg dinara čiji se „istorijski padovi“ ravnodušno beleže svakog jutra, a guverner tvrdi da je sve pod kontrolom

Piše: Branislava Džunov

Svi su nezadovoljni. Oni koji su pobedili zato što to nije bilo ubedljivije. Oni koji su ostali kratkih rukava zato što nisu uspeli da savladaju inerciju političkih odnosa i pomere stepen društvene svesti ka novim opcijama. Šta nam sada valja činiti u privredi i ekonomiji, pita Vesna Damjanić Branković u „Oko magazinu“? Njeni sagovornici su bili saglasni. Zaboraviti na predizborna obećanja, formirati odgovornu, kompetentnu i nekorumpiranu vladu i – malim koracima krenuti u budućnost, putem koji vodi iz ekonomske krize i svih nevolja kroz koje je prošla Srbija. Jer, čuda se ne događaju preko noći niti se sve ono što se godinama gomilalo može rešiti činjenicom da smo, posle izbora, uslovno, na novom početku.

Napred, malim korakom je, inače, bio ironični slogan Ivana Ivanovića (Prva TV) u parodijama na izbornu kampanju, koja je u znatnoj meri umorila televizijski auditorijum i za koju se generalno misli da nije bila ni preterano inventivna ni efikasna, a ni fokusirana na ono što nas najviše muči – na privrednu situaciju.

Političkim lavirintima, ipak, stižemo do bolnih tačaka: hoće ili ova zemlja izaći iz ekonomskih nevolja i u kom realnom vremenu? U pomenutoj, inače, razložnoj i običnom gledaocu razumljivoj emisiji, rečeno je da je ključ oporavka povećanje zaposlenosti, samo kako to postići – to još niko ne zna. Dodatni elementi oporavka svakako bi mogli biti: razvijanje infrastrukture, racionalno usmeravanje decentralizovane štednje, liberalizovanje svega što se odnosi na mala i srednja preduzeća i, uopšte, stvaranje dobre poslovne klime. Po cenu da se poveća PDV? Tako bi se možda moglo doći do jačeg dinara čiji se „istorijski padovi“ ravnodušno beleže svakog jutra, a guverner tvrdi da je sve pod kontrolom.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: