HARI PAPAGEORGIU: Ekološko upravljanje je važno koliko i finansijsko

Zajednička briga o životnoj sredini naročito postoji kod banaka koje posluju u Evropskoj uniji. Kompletan plan ekološkog upravljanja trebalo bi da doprinese boljoj kontroli troškova, umanjenju rizika i poboljšanju usluge za klijente

Hari Papageorgiu

Nedavno je u srpskom Udruženju banaka u Beogradu gostovao Hari Papageorgiu (Harry Papageorgiou), direktor sektora za životno okruženje i kvalitet Eurobank EFG grupe i član Upravnog odbora UNEP FI (Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu u finansijskim institucijama – United Nations Environment Program for Financial Initiative). Na seminaru za predstavnike banaka koje posluju u Srbiji, održao je predavanje na temu „Trendovi održivog poslovanja u finansijskom sektoru”. O tome kakva je situacija u Srbiji u toj oblasti Hari Papageorgiu kaže za Magazin Biznis da, iako održivi razvoj postoji kao ideja već više od 25 godina, otkako je prvi put zvanično definisan od strane Brutland komisije 1987. godine, njena primena u praksi je još uvek u povoju u mnogim delovima sveta.

– Istina je da je takve ideje teško pojmiti, a da ne govorimo o njihovoj implementaciji u svakodnevno poslovanje. Potrebno je izgraditi konsenzus u okviru same industrije, vlade i bankarskog sektora. Što se tiče Srbije, uveren sam da će razvoj održivog poslovanja u finansijskom sektoru biti brz i uspešan. Osnivanje Radne grupe za društveno-odgovorno poslovanje banaka, pri Udruženju banaka Srbije, predstavlja korak napred u pravom smeru, jer neke aktivnosti vezane za održivi razvoj mogu da se ostvare samo kroz uzajamnu saradnju, kao što su obuka i izgradnja kapaciteta vezanih za upravljanje rizicima iz domena životne sredine, socijalni rizici, itd.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: