ŠESTA GODIŠNJA KONFERENCIJA FEFA: INOVACIJE I PREDUZETNIŠTVO

Vensan Dežer: Za podsticanje inovacija Srbija ulaže 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je optimalno oko tri odsto. Inovacije su bitne za unapređenje konkurentnosti preduzeća i za izlazak iz ekonomske krize, ali i kao odgovor na brojne izazove – suočavanje sa klimatskim promenama, smanjenje troškova energetike, obezbeđenje hrane za sve građane

Svaki treći roditelj ne bi voleo da mu se dete bavi naukom i inženjerstvom, pokazuju podaci izneti na skupu „Inovacije i preduzetništvo: alati za uspeh na tržištu EU“ koji je 10. maja održan u Beogradu, u okviru Šeste godišnje konferencije Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Ova konferencija se tradicionalno organizuje povodom Dana Evrope, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije i Centra za promociju nauke Republike Srbije. Na skupu je naglašeno da se u Srbiji u inovacije ulaže deset puta manje nego što je potrebno.

Direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun rekla je da je istraživanje urađeno za tu instituciju pokazalo da 91 odsto građana ne zna ni za jedan naučni projekat koji je finansiran iz javnih sredstava, a tek svaki drugi može da se seti neke naučne institucije.

Rezultati tog istraživanja na reprezentativnom uzorku, koji će u celosti tek biti predstavljeni, pokazali su i da trećina roditelja ne želi da im se deca bave naukom, tehnologijom i inženjerstvom, a osam odsto je protiv toga da im se deca upišu na studije inženjerstva, nauke i matematike, kazala je ona.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: