СТРУЧНА ЈАВНОСТ О ПОДРШЦИ МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА МСП: Допуна скромних средстава државе

Економисти оцењују да је подршка међународних партнера развоју МСП значајна јер се на тај начин повећавају продуктивност и запосленост, али би требало да се та помоћ повећа и да се адекватније искористи

Гаљина Огњанов

Подршка међународних организација развоју МСП у Србији је изузетно значајна јер се кроз њу ублажавaју слабости финансијског сектора и допуњују релативно скромна средства која држава одобрава овој групи предузећа. Она је усмерена на решавање проблема са којима се ова предузећа суочавају и има за циљ јачање доприноса МСП порасту запослености, расту продуктивности, али и општем привредном расту. Ипак, с друге стране, резултати спроведених конкурса указују на непотпуну искоришћеност такве подршке.

Тако стручна јавност оцењује помоћ међународних организација малим и средњим предузећима у Србији. Гаљина Огњанов, професорка Економског факултета у Београду, каже за Економетар да је њихова подршка велика, правовремена и правилно усмерена на решавање кључних проблема са којима се МСП суочавају:
– С обзиром на значај МСП и уочену потребу њиховог даљег развоја било би добро да се та помоћ у перспективи додатно повећа – сматра Гаљина Огњанов.

Међународне организације, како каже, могу да пруже адекватну подршку како креаторима јавних политика, тако и појединачним ентитетима у групи МСП, а у циљу раста запослености, продуктивности, као и општег раста привреде. Према њеним речима, једна врста подршке је тзв. институционална подршка чији је циљ јачање институционалних капацитета за креирање и спровођење јавних политика усмерених на развој МСП. Друга врста подршке је, наводи она, директно дата појединачним пословним субјектима у групи МСП у циљу решавања пословних проблема.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Лизинг за неколико минута, кредити са фиксном каматом
  • НAПЛATA ПРOИЗВOДA И УСЛУГA MOБИЛНИM TEЛEФOНOM ИЛИ TAБЛET УРEЂAJEM: Кeш aпликaциja Приврeднe кoмoрe Србиje
  • ФИЛАНТРОПИЈА У СРБИЈИ: ДА ДОБРО НЕ ОСТАНЕ СКРИВЕНО: Додељене традиционалне Виртус награде
  • ПОЛИСА ДОБРОВОЉНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА ЗА СВЕ РАДНИКЕ: Лидл брине о запосленима
  • Следећи број Економетра излази 7. маја 2019.
Podelite ovaj tekst: