ВЕСНА И МИЛАН КОСТАДИНОВИЋ: Планирали викендицу, а изградили мали град

У саставу Краљевих чардака тренутно је 307 приватних апартмана и хотел са 55 соба. Објекти заузимају 18.350 квадрата, а цео комплекс се простире на 1,40 хектара. Године 2018. боравило је око 14.500 гостију, што је око 12 одсто од укупно регистрованих гостију на целом Копаонику и раст од 16,8 одсто у односу на претходну годину. У чему је тајна успеха овог пословног подухвата?

Породица Костадиновић – Весна и Милан са ћеркама Ленком и Лолом: Успешна предузетничка прича на српски начин

Иако је први април познат као дан за шалу, кад треба да „зезнете“ пријатеље, тај дан је пре десет година означио веома озбиљан почетак за млади крагујевачки брачни пар Весну и Милана Костадиновића. Они су баш 1. априла 2009. године одлучили да почну свој предузетнички подухват – изградњу хотелско-апартманског комплекса Краљеви чардаци, на Копаонику, са модификованим концептом „тајм шеринга“ који су прилагодили нашем тржишту. „Планирали смо викендицу, али је Милан осмислио да бисмо могли да имамо апартмане не само за себе већ и за друге, које бисмо издавали…“, подсећа Весна, у разговору за Економетар, на идеју која данас изгледа невероватно скромно, ако се зна да се у насељу Краљеви чардаци апартмани и хотел простиру на преко 18.300 метара квадратних.

Краљеви чардаци

За јубилеј који је обележен почетком априла, за прву деценију рада овог хотелско-апартманског комплекса који су створили Костадиновићи, неизбежно се намеће поређење са причама о америчком успеху, оствареном на српски начин. Весна је дипломирани правник, а Милан дипломирани економиста, исто су годиште (тренутно у 42. години) и имају две ћерке: Ленку од десет и Лолу од осам година. Старија ћерка Ленка има исто година колико и комплекс Краљеви чардаци. А то значи да је млади брачни пар Костадиновић пре десет година, док је глобална економска криза потресала цео свет, а избила управо на америчком тржишту некретнина, почињао да гради прве објекте на Копаонику. На наше питање – како бисте укратко објаснили ваш пут, од идеје до реализације у прошлих десет година, Милан Костадиновић каже за Економетар:

– Као пут планинара који жели да се попне на највиши врх који види, али тек када га освоји, са њега види следећи, виши и изазовнији. Тако је било и са Краљевим чардацима. Изграђени су у пет фаза и свака наредна је била богатија садржајима, комплекснија и већа од претходне. Наша идеја водиља и основни постулат је био да Чардаци увек морају у нечему да се разликују од конкуренције, каже Милан.

Костадиновићи кажу да им сада делује смешан план од пре 10 година за породичну викендицу, али да је истина да је то била иницијална жеља од које је све настало.
– Остварили смо много више него што смо могли у старту и претпоставити, али се понекад јави жеља за неком усамљеном викендицом, негде далеко у планини, јер се у Чардацима ми, нажалост, најмање одмарамо, каже Весна.

Милан објашњава да су прво поставили визуелни идентитет објекта и да су свесно ишли на концепт малог утврђења (насеља), са препознатљивим кулама – чардацима. Посебан акценат је стављен на функционалност и искоришћеност простора. Тако, на пример, класични четворокреветни апартмани са одвојеном спаваћом и дневном собом у Чардацима, крећу већ од 26 метара квадратних, што је значајно другачије него код других инвеститора.

У саставу Краљевих чардака тренутно је 307 приватних апартмана и хотел са 55 соба и све то је у понуди гостима. Исказано у квадратним метрима, реч је о површини од 18.350 квадрата под објектима, док се цео комплекс Чардака простире на 1,40 хектара.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Лизинг за неколико минута, кредити са фиксном каматом
  • НAПЛATA ПРOИЗВOДA И УСЛУГA MOБИЛНИM TEЛEФOНOM ИЛИ TAБЛET УРEЂAJEM: Кeш aпликaциja Приврeднe кoмoрe Србиje
  • ФИЛАНТРОПИЈА У СРБИЈИ: ДА ДОБРО НЕ ОСТАНЕ СКРИВЕНО: Додељене традиционалне Виртус награде
  • ПОЛИСА ДОБРОВОЉНОГ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА ЗА СВЕ РАДНИКЕ: Лидл брине о запосленима
  • Следећи број Економетра излази 7. маја 2019.
Podelite ovaj tekst: