ДР ЈАСМИНА ОМЕРБЕГОБИЋ БИЈЕЛОВИЋ о предузетништву

Како саветовати младе и незапослене да се баве предузетништвом, пословним идејама и бизнис-плановима када држава нема јасне ставове – који су њени стратешки правци развоја? Ова земља има потенцијала и морало би да се зна који су њени дугорочни интереси и куда идемо у следећих, најмање, четврт века. То изгледа дуго, али је као трен ако желите да покренете и развијете бизнис

др Јасмина Омербего- вић Бијеловић

др Јасмина Омербеговић Бијеловић

Највреднију робу на светским тржиштима представљају пословне идеје, затим принципи организовања и, на трећем месту, информације, па онда и сви остали ресурси. Зато скупови попут Смедеревског привредног форума (одржаног у оквиру „Смедеревске јесени 2013“) представљају важну прилику за размену и развој знања.

Овим речима је др Јасмина Омербеговић Бијеловић, редовни професор Универзитета у Београду, на Факултету организационих наука у Београду (ФОН), започела причу о ситуацији у којој се данас налазе српски привредници, превасходно предузетници. Она је недавно, у оквиру поменутог скупа, одржала уводно предавање, говорећи о предузетништву и презентујући предлоге који се тичу свих нивоа организовања – од појединачног предузетника и његовог предузећа, до државе. У разговору за Економетар каже да би локалне самоуправе, откако је уведен нови закон о њиховом финансирању, требало да буду више заинтересоване за напредак својих привреда, али да, на жалост, нису све тога свесне.

– Многе локалне заједнице су, чини се, средства улагале у неке мање продуктивне и мање рентабилне ствари (нпр. тротоари и канделабри, нарочито у предизборна времена). Мислим да би било много паметније да су суштински помагали привредницима, који би онда сами могли да издржавају своје средине и финансирају локалне заједнице. Крајње је време да се и локална (и шира) самоуправа упозна са предузетништвом, његовим потенцијалима и начинима увођења и примене – истиче саговорница Економетра.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: