ВИНАРСКИ ПОДРУМ „АЛЕКСИЋ” ИЗ ВРАЊА: Чувари традиције

По рецептури деде Илије Бегића вековна далматинска традиција преточена из грожђа врањског региона у врхунска вина „Арно“ и „Кардаш“. Због све веће тражње, млади супружници Драгана и Никола петоструко повећавају капацитете у једном од најсавременијих подрума

vinarijaОну познату In vino veritas (У вину је истина) на најбољи начин је спознала млада и успешна предузетница Драгана Алексић Јањић, која се одмах сусрела са истином јер је након дипломирања, приправничког стажа и удаје, од мајке Наде и оца Драгана, власника успешног предузећа „Нутрико“ из Врања, добила да води пословање тек основаног породичног винарског подрума. Захваљујући њеним идејама и предузимљивости убрзо су вина „Арно“ и „Кардаш“, као ексклузива, почела да се служе у најелитнијим ресторанима у Врању, Лесковцу, Нишу, Београду, а од недавно у земљама у окружењу и иностранству.

– Спознали смо истину и ми, а и наша деца, кћи Драгана и зет Никола Јањић. Након успешно завршених студија, сада су на магистарским студијама, имали смо поверења у њих да им препустимо вођење бизниса у тек основаном винарском подруму „Алексић“, кажу у један глас Нада и Драган Алексић, творци привредног чуда званог „Нутрико“ и додају да је подрум настао захваљујући Надином оцу Илији Бегићу, познатом винару из Книнске крајине.

– Након ратних разарања и „Олује“ Надин отац Илија је са породицом из Крајине избегао и дошао у Врање. Желео је пошто-пото својим унукама и нама да остави нешто у наслеђе од вековне традиције Срба у Далмацији. Научио нас је многим стварима, од сушења чувене далматинске пршуте, панчете до прављења познатих далматинских вина, прича Драган.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: