Шаран чека сертификат за извоз

Закон о рибарству, урађен по принципима Европске уније, пружио би велику шансу за профитабилан узгој рибе. У Јанковом Мосту код Зрењанина рибњак Рибобел, Слободана Радишића, годишње прода сто тона рибе, највише шарана

saranПотрошња шарана у Србији по глави становника је свега пет килограма, европски просек је 40 килограма, а светски 16. И поред скромне потрошње увозимо 8.000 тона слатководне рибе годишње. У Војводини постоје огромни комплекси неискоришћеног земљишта попут утрина и пашњака који су идеални за рибњаке и обиље геотермалних извора. Посебне погодности постоје у Банату где је 10.000 хектара неискоришћеног земљишта. Међутим, административна процедура за претварање запуштених пашњака у рибњаке је компликована па су многе добре идеје пропале. Власници рибњака у Војводини процењују да би закон о рибарству, који би био урађен по узору на законе Европске уније, пружио велику шансу да узгој рибе постане профитабилан посао.

Међутим, не чекају сви нови закон и једноставније административне процедуре. Године 2005. у Јанковом Мосту крај Зрењанина основан је рибњак Рибобел. Власник Слободан Радишић, пре него што је кренуо у сопствени бизнис, био је директор рибњака Ечка. То искуство значајно је допринело да сам развије рибњак који се простире на 55 хектара и годишње испоручује сто тона рибе. Највише је шарана, има амура и толстолобика, а постоје услови за узгој смуђа и сома. У рибњаку тврде да је домаћа риба квалитетнија и укуснија од већине на тржишту ЕУ, јер садржи мање масноће.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: