DR MILOJKO ARSIĆ, EKONOMISTA: Srbiji nisu potrebni čarobnjaci, već reformatori

Da bi se brzo išlo ka ravnoteži u narednoj godini, deficit treba da se smanji za dva do 2,5 odsto BDP-a. Tako veliko smanjenje deficita u 2014., ali i u nekoliko narednih godina, neće biti moguće bez zamrzavanja plata i penzija. Štaviše, možda ni to neće biti dovoljno

Dr Milojko Arsić

Dr Milojko Arsić

U ekonomiji nema čarobnih rešenja, kaže na početku razgovora za Magazin Biznis Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta i urednik „Kvartalnog monitora“. Ali, na sreću ona nisu ni potrebna da bi se rešili problemi u javnim finansijama Srbije, dodaje. “Čarobna rešenja obično traže oni koji žele da obore neke reforme, a nude ih neupućeni ljudi ili prevaranti. Fiskalni deficit u Srbiji u prve dve godine krize bio je manji od prosečnog deficita u zemljama centralne i istočne Evrope, zahvaljujući brzom zamrzavanju plata i penzija i drugim uštedama kao i privremenim povećanjem nekih poreza – dakle bez ikakve čarolije”, objašnjava svoj stav naš sagovornik.

– Od sredine 2011. godine minus u kasi je počeo da raste dok se u drugim zemljama smanjivao, pa će kao rezultat toga Srbija u ovoj godini imati najveći deficit u centralnoj i istočnoj Evropi. Da bi se izbegao bankrot potrebne su mere štednje. Takve mere su uspešno sprovedene u mnogim zemljama, pa je to moguće i u Srbiji. Izbegavanje da se to učini, vodi ka neodgovornom gomilanju problema, a to bi na kraju moglo da dovede do bankrota države i znatno oštrije prinudne štednje. Pri tome, političari treba da pošalju jasnu poruku da će ceo teret ušteda snositi građani Srbije, ali da će taj teret biti pravedno raspoređen, kao i da sadašnja odricanja predstavljaju investiciju za napredak Srbije u budućnosti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: