VERA VIDOVIĆ, PREDSTAVNIŠTVO PKS U AUSTRIJI: U Beču, trenutno, kupuju traktore

Austrijski agrarni investicioni krediti znače da država plaća kamate, a poljoprivrednik vraća samo glavnicu. Pokrajine takođe obezbeđuju stimulacije. Trenutno se stimuliše kupovina traktora i poljoprivrednih mašina na struju ili gas. Pokrajina to sufinansira sa do 50 odsto sredstava. Austrija je za pet godina, od 2007. do 2013. dobila od EU preko četiri milijarde evra podsticaja za poljoprivredu i obezbedila još toliko, pa stimulacije u austrijsku poljoprivredu u tom periodu premašuju osam milijardi evra!

Vera Vidović

Vera Vidović

Direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Beču, Vera Vidović, već dve i po decenije živi i radi u Austriji. Veoma dobro poznaje ekonomsku i privrednu situaciju ove članice Evropske unije, i u svojoj komunikaciji sa našim privrednicima koji posećuju Austriju ili u susretima ovde, u Srbiji, često ističe da bi trebalo da primenimo mnoge elemente koji su austrijsku privredu i poljoprivredu učinili jednom od najrazvijenijih. Pogotovo kad je o poljoprivredi reč, jer od agrara Austrijanci godišnje inkasiraju oko četiri milijarde evra.

– Austrija je visokorazvijena zemlja u kojoj se, prema podacima austrijske statistike za 2012. godinu, skoro četiri milijarde evra ili 1,4 odsto BDP-a ostvaruje u primarnom sektoru – poljoprivreda, šumarstvo i ribolov. Poljoprivreda Austrije se svakodnevno razvija u skladu sa zahtevima globalnog tržišta, ali i sa povećanom potražnjom ekološki proizvedenih poljoprivrednih proizvoda – naglašava Vera Vidović u razgovoru za Magazin Biznis.

Ali, kako ističe, austrijska poljoprivreda se, naravno, ne razvija sama. Njenim razvojem upravlja država, koja u skladu sa merama EU politike i aktivnim uticajem na njihovo donošenje, regulativom, propisima i finansijskim podsticajima usmerava ovaj razvoj. Od ulaska Austrije u EU 1995. godine, razvoj poljoprivrede se veoma intenzivirao i kompletna poljoprivreda je dobila novi kvalitet: broj poljoprivrednih poseda se smanjio (sa 239.000 na 173.000), ali se veličina poseda povećala (sa 15,3 na 19,5 hektara), broj goveda se smanjio, ali je proizvodnja mleka povećana, objašnjava Vera Vidović.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: