MEGA DIL U HAJ-TEK INDUSTRIJI: Sumrak tehnoloških imperija

Odlazak Stiva Balmera sa kormila Majkrosofta, jedne od najznačajnijih kompanija modernog doba, i odustajanje Nokije od proizvodnje mobilnih telefona, kao dokazi da svaki uspeh sadrži klicu potonjeg neuspeha

Stiv Balmer i Bil Gejts

Stiv Balmer i Bil Gejts

Kad neko ko je jednom od najznačajnijih kompanija modernog doba kormilario 13 godina iznenada najavi povlačenje, to je velika vest čiji se značaj najbolje meri osetljivim berzanskim barometrima. Tržište, odnosno kolektivna mudrost akcionara, presuđuje da li je ta vest dobra ili loša sa stanovišta buduće vrednosti njihovih deonica.

Ovoga puta, vest je bila dobra, sudeći po skoku akcija prvo od preko sedam odsto, da bi potom dobacile i do devet.

Dugoročna procena dejstva te vesti bila bi sigurno pouzdanija da je istog momenta saopšten i naslednik, ali nije. Rok za to je 12 meseci – i odbrojavanje je u toku.

Stiv Balmer, glavni direktor (CEO) Majkrosofta, otišao je (ne)očekivano, što znači da su mnogi želeli da mu vide leđa, ali su bili zatečeni što se to dogodilo baš sada (23. avgusta), s obzirom na to da je samo mesec dana ranije najavio veliku reorganizaciju kompanije sa oko 100.000 zaposlenih, pa je smatrano da će on biti i taj koji će je sprovesti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: