ДРЖАВА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ У ПРЕДУЗЕТНИШТВУ

Пореска управа је појачала контролу плаћања пореза, издавања фискалних рачуна и пријављивањa радника у делатностима у којима је у оптицају готов новац. Од почетка године до 9. августа реализовано 8.280 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, са утврђеним неправилностима у 25,7 одсто случајева

kako-se-drzava-bori-protiv-korupcijeСива економија у Србији износи око 30 одсто БДП-а, што је највише у Европи и за око четири процента више него у земљама региона. Свако пето предузеће запошљава раднике „на црно”, а реч је о значајним финансијским средствима које Србија губи и не инвестира у развој. Нелегално пословање угрожава раднике, привреду, смањује приходе државе и доприноси правној несигурности грађана.

Због тога Пореска управа интензивно појачава контролу плаћања пореза, издавања фискалних рачуна и пријављивања радника. Борба против пореских дужника реализује се ефикаснијом контролом и високим казнама. Пажња је усмерена на делатности у којима се остварује највећи обим нелегалног пословања – трговини и услугама, угоститељству, грађевинарству, односно у гранама у којима је у оптицају готов новац и где је теже открити непријављеног радника.

Ригорозна контрола

Пореска управа je у периоду од 1. јула до 9. августа реализовала 4.384 контроле евидентирања промета преко фискалних каса код обвезника који се претежно баве угоститељском делатношћу.

Драган Агатуновић, начелник Сектора за контролу Пореске управе Србије, каже у разговору за Економетар да су утврђене неправилности у 717 случајева, а код 193 обвезника стекли су се услови за изрицање мере привремене забране обављања делатности. Према свим обвезницима код којих су утврђене неправилности биће покренут поступак за утврђивање прекршајне одговорности.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОД 23. ДО 26. СЕПТЕМБРА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ – 112 EXPO РЕГИОНАЛНИ САЈАМСКИ И КОНФЕРЕНЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ Важна је превенција ванредних ситуација
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Препознајте стилове понашања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (4) Контактирајте купца директно
  • Следећи број Економетра излази 7. октобра 2014.
Podelite ovaj tekst: