ГАЗДИНСТВО „МИТИЋ“, НИШ: Нема салонске пољопривреде

Била сам фасцинирана када сам видела да производња органског ђубрива може да прође и без волта струје. Где год на планети има чисте воде, лековитог биља и мало земље, можете чудо да створите, каже Драгица Митић која је са великим оптимизмом ушла у свет здраве хране

nema-salonske-poluprivredeОптимизам ме држи читавог живота. У свет здраве хране ушла сам са много оптимизма, воље и љубави, али је потребно и знање. Високу пољопривредну школу, смер ратарство и повртарство, у Прокупљу уписала сам 2008. и завршила 2011. године. Нека „виша сила“ помогла ми је да дођем до резултата у нечему о чему нисам имала појма, а нисам имала кога да питам. Наука ми много помаже, али пољопривреда је специфична наука. Нема салонске пољопривреде. Не можете да седите у канцеларији и да у неком селу производите паприку или парадајз. Прави стручњаци су на терену. Природа никад није иста, свака година је посебна.

Овако за Економетар говори Драгица Митић, власник, технолог и могли бисмо рећи, аниматор Пољопривредног газдинства „Митић“ из Ниша које производи Екосоил, прво признато органско ђубриво у Србији.

Драгица ради као стоматолошка сестра у Дому здравља у Нишу, стручњак је за ароматерапију (масажа у којој се користе етерична уља и биљке) и добар је познавалац биља. И остали чланови породице Митић, који су укључени у производњу органског ђубрива и здраве хране, имају занимања која нису непосредно везана за ту област. Супруг Драган је електротехничар који је 27 година радио у Фабрици дувана у Нишу. Сада ради у мењачници која се води на млађег сина Дејана који је кренуо мајчиним стопама – завршава прехрамбену технологију на Високој пољопривредној школи у Прокупљу. Хонорарно ради као контролор пунктова „Кока-коле“. Старији син Милош завршио је Правни факултет у Нишу, оженио се и има сина, хонорарно ради презентације за компанију „Филип Морис“. Драгица се нада да ће једног дана бити правник у њеној фирми.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОД 23. ДО 26. СЕПТЕМБРА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ – 112 EXPO РЕГИОНАЛНИ САЈАМСКИ И КОНФЕРЕНЦИЈСКИ ДОГАЂАЈ Важна је превенција ванредних ситуација
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Препознајте стилове понашања
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (4) Контактирајте купца директно
  • Следећи број Економетра излази 7. октобра 2014.
Podelite ovaj tekst: