ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Субвенционисање камата – за и против

На питања чланица Удружења пословних жена одговарају представници институција, организација, скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава да би се утицало на побољшање пословног амбијента. Пројекат реализују УПЖ и наш часопис, уз подршку амбасаде САД у Србији

Катарина Обрадовић Јовановић

Катарина Обрадовић Јовановић

У оквиру пројекта „Слободан приступ тржишту за све, кроз унапређење интегрисања женског предузетништва у тржишну економију Србије“, чланице Удружења пословних жена (УПЖ) постављају питања и траже одговоре да би утицале на унапређење пословног амбијента, са фокусом на женско предузетништво. На питања одговарају представници институција и организација у Србији, посланици скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава. Намера је да се повећа капацитет фирми које су у власништву жена, да се пословање прошири на друга тржишта, ојачају локална удружења, интегрише тржиште и повећа свест друштва о значају женског бизниса. Предузетнице на овај начин информишу доносиоце одлука за важна економска питања у Србији, о ономе што их највише оптерећује у пословању. Пројекат реализује УПЖ, у сарадњи са Економетром, уз финансијску подршку амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији. У пројекту ће бити реализоване и радионице УПЖ у Ваљеву и Зрењанину „Market lighthouse”, које ће предузетницама помоћи да интернационализују пословање, бизнис сусрете и активности за унапређење електронског тржишта. Пројекат „Слободан приступ тржишту за све, кроз унапређење интегрисања женског предузетништва у тржишну економију Србије“, реализује се до новембра следеће године.

Прво питање које највише интересује чланице УПЖ је из области финансирања бизниса: Да ли би било боље да држава уместо бесповратних средстава и грантова које даје предузетницима у 2016. „Години предузетништва“, субвенционише камате на кредите?

Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде за мала и средња предузећа, у одговору на ово питање каже да мере државе за подршку предузетника зависе од околности и стања у економском систему. Субвенционисани кредити за ликвидност имали су смисао и оправдање на почетку економске кризе, пре пар година. Сада су услови на тржишту другачији, напомиње госпођа Обрадовић Јовановић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: