Компас: Ми 47. а Македонци 10. на листи Дуинг Бизнис

Србија се налази међу земљама које су оствариле највећи напредак у Извештају о условима пословања Дуинг Бизнис (Doing Business) за 2017. Напредовала је за седам места, и сада је на 47. позицији коју дели с Мексиком, објавили су 25. октобра Светска банка и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица те групе.

kompasСрбија је прошле године била 59, али би уз методолошке промене спроведене у међувремену, била на 54. месту, стога је реалан раст седам позиција. Испред Србије остаје већина земаља из ЕУ, укључујући и оне из региона – Хрватску (43. место), Бугарску (39. место), Румунију (36) и Македонију која остаје најбоље рангирана у региону уз додатно напредовање са 16. на 10. позицију. Иза Србије су од тржишта региона Црна Гора (51), Албанија која је побољшала ранг са 90. на 58. позицију, Косово (60) и БиХ која је у региону најгоре рангирана, на 81. позицији. Методолошка измена која је погодовала Србији је увођење показатеља једнакости мушкараца и жена у три индикатора која се прате – покретање бизниса, упис имовине и извршење уговора, а извештај указује да се жене у свету суочавају са већим препрекама него мушкарци.

– У 155 привреда жене немају исти ниво права као мушкарци, и имају још мању подршку у окружењу, која је од кључног значаја за промовисање предузетништва, навео је у уводу извештаја главни економиста и потпредседник Светске банке Пол М. Ромер. Поред родне димензије, проширен је и показатељ о порезима, тиме што је уведено праћење у периоду након подношења пореске пријаве, попут повраћаја пореза, ревизија и жалби. Поред Србије, највеће помаке су у овогодишњем извештају направили Брунеј, Казахстан, Кенија, Белорусија, Индонезија, Грузија, Пакистан, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин. Извештај о условима пословања покрива 11 области у којима прати процедуре, време и трошкове. То су покретање пословања, грађевинске дозволе, увођење струје уз поузданост снабдевања и транспарентност цена, регистровање имовине, добијање кредита, заштита мањинских инвеститора, плаћање пореза, прекогранична трговина, извршење уго-
вора, стечајни поступци и радни прописи. Србија је остварила напредак у три области – покретање пословања, издавање грађевинских дозвола и упис имовине. Конкретно, скраћено је време регистровања фирме, уведен је интернет систем за грађевинске дозволе, уз повећање ефикасности поступка, а уведена су и временска ограничења за пренос имовине.

Србија је најбоље рангирана у погледу прекограничне трговине, што укључује време и трошкове за увоз и извоз, по чему је на 23. месту. Најлошије је оцењена за електрификацију (92. место), јер је, како се наводи, потребно шест процедура, 21 дан и трошкови од 2,8 одсто вредности имовине. Позицију Србији погоршава и оцена за плаћање пореза (78. место), са потребне 33 уплате и 225,5 радних сати током године, заштита мањинских инвеститора (70) и извршење уговора (61. место), за шта је потребно 635 дана уз трошкове од 40,8 одсто вредности уговора. Србија је по упису имовине на 56. месту, по покретању посла на 47, исто као и по решавању стечајних поступака, по одобравању кредита (што укључује процедуре и информације, као и покривеност кредитним бироом) на 44. месту, по издавању грађевинских дозвола на 36. месту.

Од чланица ЕУ иза Србије су Луксембург (59) и Грчка (61). На челу листе поново се нашао Нови Зеланд, док је Сингапур преузео друго место од Данске, која је сада на трећем месту. Следе Хонг Конг, Јужна Кореја и Норвешка, па Велика Британија и САД. Међу чланицама ЕУ најбоље рангирана је Данска (3. место), следи Велика Британија (7. место), Шведска (9), Естонија (12), Финска (13), Летонија (14), а најгоре је рангирана Грчка (61. позиција). На зачељу листе су Либија (188), Еритреја (189) и Сомалија (190). Листа Светске банке јесте значајан извор информација за инвеститоре али није свеобухватна јер не узима у обзир неке значајне показатеље попут безбедности, величине тржишта, макроекономске стабилности, стања финансијског система, распрострањености мита и корупције и нивоа обуке и вештина радне снаге, а и посматране области се оцењују кроз низ уских прецизно дефинисаних показатеља.


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: