Нема кредита без доброг бизнис плана

Нишка Агенција за пословне услуге до сада урадила преко двеста бизнис планова за фирме широм Србије, највише за позајмице комерцијалних банака и Републичког фонда за развој

Драгана Вукадиновић

Драгана Вукадиновић

Агенција за пословне услуге „План плус“ из Ниша, власнице Драгане Вукадиновић, поред осталог, бави се израдом бизнис планова за фирме широм Србије. Основана је 2013. године и до сада је урадила преко двеста бизнис планова за фирме из разних области – прехрамбене индустрије, пекарства, млекарства, хемијске индустрије, производње пластике, керамике, грађевинске индустрије, као и за бројне друге области пословања. По њеним речима, на нашем тржишту бизнис планови се у деведесет посто случајева праве у циљу добијања кредита. Нажалост, каже она, ретко се деси да се нека фирма одлучи за бизнис план за потребе пословања, како би испланирала своје пословање и тачно знала куда ће се кретати у наредним годинама.

– Најчешће се одлучују за старт ап кредите код Фонда за развој Србије, јер су они и најповољнији. Углавном их користе млади до 35 година старости као подстицајна средства за почетак неког посла. Велики број младих одлучује се да оде са тржишта рада, користећи неки од пројеката самозапошљавања. Будући да су млади, не поседују имовину коју би заложили као хипотеку, већ стављају ручну залогу на опрему коју набављају. На основу опреме, Фонд им одобрава кредит за почетак бизниса. Фонд има ниже камате у односу на комерцијалне банке. Док камате банака на годишњем нивоу износе десет до дванаест процената, код Фонда за развој не прелазе пет одсто, каже Драгана Вукадиновић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: